Naam maken in de spreekwoordelijke betekenis is één ding, maar het kiezen van een naam voor je onderneming is ook belangrijk.
Handelsnamen, vennootschapsnamen en merknamen worden vaak door elkaar gebruikt. Toch kunnen ze van elkaar verschillen en een andere functie hebben. Wat het verschil precies is? Dat leggen we graag voor je uit.
Wat is een handelsnaam?
De handelsnaam is de commerciële naam waaronder je onderneming aan het handelsverkeer deelneemt. Met deze naam staat je onderneming bekend bij het grote publiek en onderscheidt het zich van anderen.
Het recht op een handelsnaam vereist geen formele registratieprocedure, maar komt diegene toe die er als eerste een zichtbaar, openbaar en voortdurend gebruik van maakt, bijvoorbeeld via de website. Het kan uiteraard wel nuttig zijn om de handelsnaam toch te laten registreren bij de Kruispuntbank van Ondernemingen, zodat je het eerste gebruik kan aantonen.
Wanneer je het eerste gebruik hebt op een handelsnaam, kan je je concurrenten verbieden deze naam te gebruiken, voor zover het gebruik ervan verwarring creëert met jouw onderneming. Deze bescherming geldt enkel binnen het gebied waarin je handelsnaam bekend is en kan variëren afhankelijk van de bekendheid. Hoe bekender de handelsnaam dus is, hoe groter de bescherming.
Belangrijk: gebruik je de handelsnaam niet meer? Dan vervalt je bescherming. Blijf je naam dus actief gebruiken om dit te voorkomen.
Wat is een merknaam?
Hoewel een merknaam net als een handelsnaam bekend is bij het grote publiek, heeft het een andere functie. Een merknaam onderscheidt bepaalde producten en diensten van je onderneming, terwijl je handelsnaam dient ter onderscheiding van andere ondernemingen.
Denk bijvoorbeeld aan Pepsico: deze onderneming omvat merken als Pepsi, Lay’s en Quaker. Het is echter ook mogelijk dat de handelsnaam en het merk samenvallen. Denk maar aan Coca-Cola.
Bij het kiezen van een handelsnaam moet je in elk geval rekening houden met geregistreerde merknamen en vice versa.
In tegenstelling tot een handelsnaam vereist het gebruik van de merknaam wel een officiële registratie. Een geregistreerd merk zorgt voor een monopolie: anderen mogen je merknaam niet gebruiken in de regio van bescherming. Registreer je je merk bijvoorbeeld bij het BOIP (Benelux-Bureau voor de Intellectuele eigendom), dan geldt de bescherming in de Benelux-landen.
Via de IE-vouchers van het Europese SME Fund kan je als kmo een terugbetaling vragen van (een deel van) de registratiekosten.
Wat is een vennootschapsnaam?
De vennootschapsnaam (of maatschappelijke naam) is de officiële naam die wordt gebruikt in de vennootschapsdocumenten van je rechtspersoon (zoals de statuten) en dient om je onderneming te identificeren.
De rechten op een vennootschapsnaam worden niet automatisch verkregen door het louter eerste gebruik ervan: de bescherming ontstaat pas vanaf de publicatie in het Belgisch Staatsblad!
Wie als eerste een vennootschapsnaam verwerft, heeft het exclusieve recht op het gebruik van deze naam binnen heel België. Andere rechtspersonen kunnen niet dezelfde vennootschapsnaam kiezen en kunnen worden gedwongen tot naamswijziging en schadevergoeding wanneer de vennootschapsnaam te veel gelijkenissen vertoont.
In tegenstelling tot de handelsnaam kan de onderneming maar één vennootschapsnaam bezitten.
De vennootschapsnaam en handelsnaam kunnen perfect samenvallen, maar dit is niet noodzakelijk zo.
Controleer altijd de beschikbaarheid
Een naam kiezen? Doe altijd eerst een check. Je kan via de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en het Belgisch Staatsblad (BS) nagaan of je gewenste handels- of vennootschapsnaam al in gebruik is.
Werk je met Titeca samen voor je oprichting? Dan doen wij graag de check voor je, al dan niet in samenspraak met de notaris.
Heb je vragen?
Mocht je na het lezen van dit artikel vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.