Op 26 februari werd vanuit de Europese Commissie een voorstel gelanceerd om de bestaande wetgevende kaders rond duurzaamheidsrapportering sterk te vereenvoudigen. De doelstelling van Europa is om de administratieve last van duurzaamheidsrapportering te verlagen en zo duurzaamheid te behandelen als strategische keuze in plaats van een loutere compliance oefening.
De verplichte duurzaamheidsrapportering (CSRD) kwam er eind 2023 met als doel de duurzame inspanningen van verschillende bedrijven te objectiveren en de vergelijkbaarheid te verhogen. Op Europees niveau dienden 50.000 ondernemingen jaarlijks een duurzaamheidsrapport als onderdeel van hun jaarverslag moeten rapporteren.
Om de administratieve last te beperken, in het bijzonder voor kmo’s, heeft Europa de Omnibus Package voorgesteld, waardoor 80% van deze 50.000 ondernemingen niet langer een verplicht duurzaamheidsrapport zouden moeten opmaken. In dit artikel gaan we dieper in op de implicaties van dit voorstel van de Europese Commissie.
Omnibus package: 3 grote gevolgen voor CSRD
1. Enkel bedrijven met meer dan 1.000 werknemers moeten een verplicht duurzaamheidsrapport publiceren
De criteria voor de verplichte opmaak van duurzaamheidsrapporten worden substantieel opgetrokken, waardoor in plaats van 50.000 slechts 10.000 ondernemingen een verplicht duurzaamheidsrapport zouden moeten opmaken.
De nieuwe criteria voor rapporteringsplicht opgenomen in de Omnibus Package zijn :
- > 1.000 werknemers EN
- > 50M EUR omzet ou > 25M EUR balanstotaal
Enkel bedrijven met meer dan 1.000 werknemers zullen dus na de invoering van de Omnibus Package een verplicht CSRD-duurzaamheidsrapport moeten opmaken en publiceren.
2. Bedrijven die nog steeds een verplicht duurzaamheidsrapport moeten publiceren krijgen meer tijd
Als gevolg van het nieuw voorgestelde “stop the clock” mechanisme zullen bedrijven die in 2026 of 2027 hun eerste duurzaamheidsrapport moesten publiceren 2 jaar uitstel krijgen om dit duurzaamheidsrapport te publiceren.
3. Wettelijke controle van duurzaamheidsrapportering wordt ingeperkt
Volgens de originele CSRD wettekst zou er voor de 3 eerste duurzaamheidsrapporten een beperkte wettelijke controle (limited assurance) door een auditor gebeuren, waarna vanaf jaar 4 een uitgebreide controle (reasonable assurance) zou plaatsvinden.
De Omnibus Package schrapt reasonable assurance als principe voor CSRD, waardoor de wettelijke controle op duurzaamheidsrapporten beperkter blijft. Het doel hiervan is het beperken van de compliance kost voor rapporteringsplichtige bedrijven.
VSME als duurzame oplossing voor KMO’s met grote handelspartners
De Europese Commissie wijst met de publicatie van de Omnibus Package sterk op het belang van de vrijwillige, sterk vereenvoudigde, standaard voor duurzaamheidsrapportering voor kmo’s (VSME). Deze VSME-standaard is een belangrijk instrument voor kmo’s die grote handelspartners hebben waarmee ze duurzaamheidsinformatie willen of moeten delen. Lees in dit article meer over de VSME-standaard.
De Belgische wetgeving voorziet dat CSRD-plichtige bedrijven niet meer informatie mogen vragen van hun KMO-handelspartner dan wat opgenomen is in de teksten van de VSME-standaarden voor KMO’s.
Je kan als kmo bijgevolg elke duurzaamheidsvraag van jouw handelspartner beantwoorden als je een beperkt duurzaamheidsrapport op basis van de VSME-standaarden kan bezorgen. Dit kan ook de professionele relatie met jouw handelspartner verder versterken.
N’hésitez pas à nous contacter ici si vous avez des questions.
Wil je dit graag proactief aanpakken zodat ook jij kan impact maken om een duurzamere wereld te creëren? Prenez rendez-vous avec notre pro des experts !