Nieuws  |  

11.02.2021

Eerste oproep KMO-groeisubsidie

Heb je een vraag over dit artikel?
Contacteer ons hier!

De kmo-groeisubsidie is een subsidie-instrument waarmee de Vlaamse overheid kmo’s in Vlaanderen ondersteunt bij het realiseren van een groeitraject.  Er kan tot 50.000 euro steun verkregen worden voor het aanwerven van een strategisch profiel en voor het inwinnen van kennis bij een externe dienstverlener.

Vanaf 1 januari 2021 kan de KMO-Groeisubsidie niet langer doorlopend aangevraagd worden maar wordt er met thematische projectoproepen gewerkt.

De eerste oproep zal openstaan van 1 maart tot 30 april.  Er kunnen groeitrajecten ingediend worden die draaien rond internationalisering of digitalisering.

 

1. Internationalisering of digitalisering

Een groeitraject sluit aan bij één van de thema’s als het aan volgende voorwaarden voldoet:

Internationalisering:

  • Zowel voor ondernemingen die voor het eerst exporteren als voor ondernemingen die ervaring hebben met export en naar nieuwe markten willen uitbreiden.
  • De internationalisering moet in voldoende mate nieuwe uitdagingen stellen aan de onderneming.
  • De internationalisering moet resulteren in duurzame economische groei voor de vestiging in Vlaanderen.
  • Komen niet in aanmerking: eenmalige opportuniteiten of quick wins in het buitenland.

 

Digitalisering:

  • Voor ondernemingen die hun digitale maturiteit substantieel willen verhogen.
  • Het groeitraject kadert binnen een transitie naar een datagedreven organisatie via een slim gebruik en beheer van data.
  • Het groeitraject moet voldoende uitdaging en ambitie tonen en verder reiken dan gangbare evoluties inzake digitalisering.
  • Komen niet in aanmerking: trajecten die louter gericht zijn op het verhogen van maturiteit inzake cyberveiligheid, digitale toepassingen zoals ERP, CRM, WMS, digital marketing of marketing automation of het louter omzetten van data op een papieren drager naar een digitale drager.
  • Voorbeelden van digitale transformatieprojecten die steun ontvangen hebben tijdens een pilootoproep in juli 2020 :
    • Een vastgoedkantoor bouwt een eigen gratis online schattingstool en wil deze verder ontwikkelen door nieuwe online databronnen aan te boren en het algoritme performanter te maken zodat de schatting accurater kan gebeuren.
    • Een advocatenkantoor wil een ‘smart legal solution provider’ zijn voor Vlaamse groei- en techbedrijven.  Met de steun willen ze onder meer een nieuwe tool ontwikkelen die automatisch contracten genereert op maat van de klant.
    • Een onafhankelijke boekhandel wil zijn digitaal platform BibInform verder ontwikkelen en verrijken met externe data van verschillende partners. Ook commercialisatie voor andere onafhankelijke boekhandels staat op de planning.
    • Een kmo die signalisatie en bewegwijzering produceert wil een custom productconfigurator ontwikkelen, gekoppeld aan een prijscalculator en een klantenportaal met visualisatiemogelijkheden in een VR/AR omgeving.
    • Een transporteur van levensmiddelen wil zijn rapportering upgraden via automatische (near-live) dashboarding waardoor de klanten een veel beter zicht krijgen op de status van de operaties.
    • Een exclusieve Benelux invoerder van machines voor tuinonderhoud wil een volledig tailormade dealerplatform laten bouwen dat gelinkt wordt via API-koppelingen aan het ERP systeem van het bedrijf.

 

2. Voorwaarden

De subsidie wordt toegekend voor het verwerven of inkopen van de strategische kennis die  nodig is om je groeitraject te kunnen realiseren. Het verwerven van deze kennis kan gebeuren door:

  • de aanwerving van een strategische medewerker
  • het advies van een of meerdere dienstverleners, waarbij elke afzonderlijke adviesopdracht minstens 20.000 euro moet kosten.

 

De aanwerving of de opstart van de adviesopdracht mogen ten vroegste plaatsvinden in de maand volgend op de maand van indiening van de steunaanvraag.

 

3. Bedrag

De subsidie bedraagt maximaal 25.000 euro voor de aanwerving van een strategisch profiel en maximaal 25.000 euro voor het advies van één of meerdere externe dienstverlener(s):

  Aanwerving strategisch profiel   Advies externe dienstverlener(s)
  Welke kosten?   Bruto-basisjaarloon X 1,596.   -personeels- en werkingskosten

-verplaatsingskosten

-begeleidingskosten bij implementatie

  Steunpercentage   50%   50%
  Maximumsteun   25.000 euro   25.000 euro

 

Per aanvraagdossier kan er dus maximaal € 50.000 euro steun gekregen worden. Er kan om de 36 maanden een dossier worden ingediend.

 

4. Aanvragen

De oproep zal open staan vanaf 1 maart 2021 tot en met 30 april 2021.  Op het moment dat de oproep opengesteld wordt, zal er een digitaal aanvraagformulier beschikbaar zijn op de website van VLAIO.

 

Wens jij een beroep te doen op deze KMO-groeisubsidie? Contacteer dan nu onze subsidie epxert via het nummer 051 26 82 68  of via e-mail naar info@titeca.be.