Opdrachtgevers en onderaannemers die in werken in onroerende staat (de bouwsector en haar nevenactiviteiten zoals schoonmaak , elektriciens, etc.) laten uitvoeren of actief zijn in de vlees- of de bewakingssector of een onderneming zijn die stortklaar beton levert, dienen steeds na te gaan of de contractpartijen waarmee ze samenwerken geen fiscale en/of sociale schulden hebben.
Voorbeelden:
Als medecontractant van een “schuldenaar” kan je nl. zelf (mede)aansprakelijk worden gesteld voor deze schulden met een maximale aansprakelijkheid gelijk aan de waarde van de factuur aan de schuldenaar. Bovendien riskeert je een bijkomende administratieve boete gelijk aan de waarde van de factuur van de schuldenaar-medecontractant.
De controleverplichting geldt zowel bij het afsluiten van het contract met de medecontractant, als bij betaling van elke factuur die ontvangen werd voor prestaties van de medecontractant. Zo kan het zijn dat er geen schulden zijn op het ogenblik van de het sluiten van het contract, maar wel bij betaling van de factuur 3 maanden later.
Zijn er schulden, dan moeten ondernemingen actief in één van bovenvermelde sectoren, in hun hoedanigheid als opdrachtgever, een bepaald percentage op het factuurbedrag inhouden en doorstorten aan de RSZ (inhoudingsplicht gelijk aan 35%) en/of aan de FOD Financiën (inhoudingsplicht gelijk aan 15%).
Onlinedienst:
Check Inhoudingsplicht
De online tool 'Check Inhoudingsplicht' toont in een oogopslag of een Belgische medecontractant sociale of fiscale schulden heeft en of zij onderworpen is aan de inhoudingsplicht (betrokken sector). De controle gebeurt op basis van het ondernemingsnummer van de medecontractant en men ziet meteen het resultaat. Dient er een bedrag te worden ingehouden op de factuur, dan verwijst het systeem door naar de respectieve diensten van de RSZ en de FOD Financiën.
Via de online tool kan je als opdrachtgever of medecontractant een attest worden afgedrukt, waarin de status van de inhoudingsplicht is opgenomen. Indien er op dat ogenblik geen inhoudingsplicht geldt, is het attest geldig tot de laatste donderdag van die maand. Indien de factuur uiterlijk tegen dan wordt betaald, is er geen inhoudingsplicht. Indien er later wordt betaald, moet de status opnieuw worden nagegaan.
Geldt er wel een inhoudingsplicht, dan verkrijgt u een attest dat één dag geldig is. De onderaannemer kan immers op elk moment zelf beslissen om tot betaling over te gaan. Wordt de factuur niet betaald op de dag van consultatie, dan moet de website opnieuw worden geconsulteerd op het ogenblik van definitieve betaling van de factuur.
Indien je hierover meer informatie wenst, contacteer ons dan op het nummer
051 26 82 68 of via e-mail naar info@titeca.be.
Zoek je een boekhouder/accountant? Titeca Accountancy is je ondernemersklankbord, dicht bij je in de buurt.
Of contacteer ons via
+32 (0)51 26 82 68
info@titeca.be