Flitscontrole in de schoonmaaksector tussen 21 en 25 oktober 2019!

deel deze publicatie

Na een eerste nationale flitscontrole in de schoonmaaksector in januari 2019, herhalen de inspectiediensten, gecoördineerd door het SIOD, hun controles in deze sector.

 

Werkgevers behorende tot PC 121 met als specifieke activiteit schoonmaak, kunnen zich verwachten aan enkele controleurs van de diverse sociale inspectiediensten tussen 21 en 25 oktober 2019. Uitbaters van carwashondernemingen zullen op 22 november as. onderworpen aan een afzonderlijke en specifieke flitscontrole. Maar gezien ook zij ressorteren onder het PC 121 stellen zij zich best alvast in orde tegen 21 oktober.

 

 

1. Moeten we ons zorgen maken?

 

Absoluut niet! De flitscontroles hebben voornamelijk een informatief en preventief karakter. Ze is bedoeld om de werkgevers te sensibiliseren maar zware inbreuken zullen door de inspectie worden geverbaliseerd.

 

Wanneer je als werkgever in orde bent met de verplichtingen inzake tewerkstelling en de sociale wetgeving correct naleeft, is de controle misschien wat vervelend, maar geen reden tot paniek.

 

 

2. Kunnen we ons voorbereiden?

 

Zeker! De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft een checklist opgemaakt wat gevraagd kan worden tijdens dergelijke controle. Kan je als werkgever volgende documenten voorleggen, dan verloopt de inspectie zonder veel problemen.

 

Het overzicht kan je hier opvragen.

 

Als afsluitende tip geven we graag mee dat je als werkgever best actief meewerkt aan een controle.

 

Maar! Je dient ook niet meer ter beschikking te stellen dan wordt gevraagd. Ben je niet zeker over een vraag, dan heb je het recht niet te antwoorden én mag je steeds advies inwinnen van een advocaat of van een externe adviseur zoals Titeca.

 

Indien je hierover meer informatie wenst, contacteer ons dan op het nummer 051 26 82 68  of via e-mail naar info@titeca.be.

Gerelateerde publicaties