Op 1 mei 2019 is het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen (hierna “WVV”) in werking getreden. Hierbij een bloemlezing van de belangrijkste principes van het overgangsrecht.
Onmiddellijke toepassing op nieuwe vennootschappen, verenigingen en stichtingen
Sinds 1 mei 2019 worden alle nieuwe vennootschappen, verenigingen en stichtingen onderworpen aan de bepalingen van het WVV.
De volgende vennootschappen kunnen sinds 1 mei 2019 niet meer worden opgericht:
Op de 1 mei 2019 bestaande vennootschappen wordt het WVV in principe pas van toepassing op 1 januari 2020. D.w.z. dat de dwingende bepalingen vanaf 1 januari 2020 van toepassing worden. Een overzicht van de dwingende bepalingen komt in een volgend artikel aan bod. Ook de aanvullende bepalingen krijgen vanaf 1 januari 2020 uitwerking, tenzij de statuten hiervan afwijken.
Bij de eerstvolgende statutenwijziging moeten de bestaande vennootschappen hun statuten volledig aanpassen aan het nieuwe WVV. Bestaande vennootschappen kunnen hun statuten aanpassen t.e.m. 1 januari 2024. Een miskenning van deze verplichting geeft aanleiding tot bestuurdersaansprakelijkheid.
Bestaande vennootschappen kunnen evenwel beslissen om reeds vóór 1 januari 2020 de nieuwe regels van het WVV toe te passen. Dit vereist een statutenwijziging.
Een opt – in brengt o.m. de volgende mogelijkheden met zich mee:
Aan een opt – in zijn er ook nadelen verbonden, zijnde:
! Vennootschappen worden vanaf 1 januari 2020 onderworpen aan deze nadelen, zelf zonder een opt – in. Deze nadelen kunnen aldus geen reden vormen om een omvorming uit te stellen.
De afgeschafte rechtsvormen (opgesomd onder punt 1) moeten tegen 1 januari 2024 worden omgezet in een andere rechtsvorm. Tot het ogenblik van omzetting blijven de regels van het oude Wetboek van vennootschappen van toepassing, tenzij deze regels in strijd zijn met de dwingende bepalingen.
Indien wordt omgezet naar de vorm die het nieuwe WVV ter vervanging van de oude vorm voorschrijft (bv. omzetting van een CVBA, die niet langer aan de definitie van een CVBA voldoet, naar een BV) volstaat een statutenwijziging. In dit geval dient de omzettingsprocedure, zoals voorzien in het WVV, niet te worden gevolgd. Een staat van actief en passief, een verslag van de revisor (over deze staat van actief en passief) en een verslag van het bestuursorgaan is aldus niet vereist.
Indien de afgeschafte rechtsvormen niet tijdig worden omgezet, worden deze op 1 januari 2024 automatisch omgevormd. Na de omzetting van rechtswege moet het bestuursorgaan binnen een termijn van zes maanden een buitengewone algemene vergadering bijeenroepen, zodat de vennootschap haar statuten kan aanpassen aan het WVV.
Indien je hierover meer informatie wenst, contacteer ons dan op het nummer 051 26 82 68 of via e-mail naar info@titeca.be.
Zoek je een boekhouder/accountant? Titeca Accountancy is je ondernemersklankbord, dicht bij je in de buurt.
Of contacteer ons via
+32 (0)51 26 82 68
info@titeca.be