De landbouwsector in het algemeen heeft het de laatste jaren zwaar te verduren…
Zo werden de fruittelers in 2014 het slachtoffer van de Russische boycot om geen fruit meer te importeren, daarna waren de weersomstandigheden dusdanig wispelturig dat de oogsten tegenvielen.
Halfweg september 2018 werden in de buurt van Etalle (provincie Luxemburg) dan de eerste gevallen van Afrikaanse varkenspest in België vastgesteld. Ondanks diverse maatregelen van de verschillende Gewesten kon een verdere verspreiding niet meer vermeden worden. Gevolg: grote financiële impact voor de varkenshouders door de opgelegde beperkingen inzake o.m. het vervoer van varkens en een sterke daling van de varkensprijzen…
Als laatste lijden ook de rundveehouders onder de gevolgen van de steeds dalende consumptie van vlees in het algemeen…
Dit alles leidt tot een totale sector in moeilijkheden waar de Overheid de financiële gevolgen voor de betrokkenen wilt beperken.
Federaal Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw, Denis Ducarme, heeft de sector van de varkenshouders begin februari 2019 erkend als een “sector in crisis”. Op woensdag 24 april 2019 deed hij hetzelfde voor de rundveehouders en de fruittelers. Hierdoor kunnen de zelfstandige landbouwers werkzaam in deze sectoren een vrijstelling van hun sociale bijdragen kunnen aanvragen.
Landbouwers actief in de “sectoren in crisis” die hun inkomen drastisch hebben zien dalen, kunnen door middel van de vrijstelling van sociale bijdragen tijdelijk financiële ademruimte verkrijgen. De vrijstelling kan bekomen worden door een verzoek tot vrijstelling te richten aan het sociaal verzekeringsfonds waarbij men als zelfstandige is aangesloten en de aanvraag te motiveren.
De vrijstelling kan enkel aangevraagd worden voor zelfstandige landbouwers in hoofdberoep. Landbouwers in bijberoep kunnen zich niet beroepen op de vrijstellingsmogelijkheid.
Je kan een vrijstellingsaanvraag indienen voor:
De aanvraag tot vrijstelling van bijdragen kan ofwel via een vast opgelegd formulier (te verkrijgen bij ieder sociaal verzekeringsfonds) of kan online via de website van de sociale zekerheid (https://www.socialsecurity.be/citizen/nl/static/applics/cvb/index.htm).
Er is een verzoek ingediend om de periode van vrijstelling gelijk te laten stellen met perioden waar wel sociale bijdragen voor werden betaald. Een definitieve beslissing en omzendbrief hieromtrent dient nog te verschijnen.
Momenteel is het zo dat een tijdelijke vrijstelling van de bijdragenverplichtingen wel gevolgen zal hebben en deze afhangen van de gevraagde vrijstellingsperiode:
Opgelet!
Voor perioden van vrijstelling van bijdragen kunnen VAPZ-bijdragen niet fiscaal afgetrokken worden in het jaar waarin je voor één of meerdere kwartalen een vrijstelling kreeg.
De maatregel kan een handig instrument zijn om jezelf als zelfstandige wat meer ademruimte te verschaffen als de gelijkstelling nog volgt. Komt er geen gelijkstelling, dan vervalt de pensioenopbouw voor de vrijgestelde perioden wat al gauw kan leiden tot een pensioenverlaging.
De vraag stelt zich bijkomend of de maatregel voor de fruitteelt niet te laat komt en te weinig is, gezien de sector al langer in crisis verkeert dan het toepassingsgebied van de maatregel.
Indien je hierover meer informatie wenst, contacteer ons dan op het nummer 051 26 82 68 of via e-mail naar info@titeca.be.
Zoek je een boekhouder/accountant? Titeca Accountancy is je ondernemersklankbord, dicht bij je in de buurt.
Of contacteer ons via
+32 (0)51 26 82 68
info@titeca.be