Wie investeert in kleine en middelgrote windturbines die voldoen aan bepaalde voorwaarden kan hiervoor steun aanvragen bij het Vlaams Energieagentschap (VEA). Er is een tweede call voor het indienen van steunaanvragen geopend op 28 maart 2019 die loopt tot en met 30 mei 2019.
Bij elke call worden de ontvankelijke investeringsprojecten beoordeeld en gerangschikt. Het beschikbare subsidiebedrag wordt verdeeld over de gunstig gerangschikte investeringsprojecten tot de budgettaire enveloppe opgebruikt is.
Wie komt in aanmerking?
Zowel ondernemingen als andere aanvragers behoren tot de doelgroep. De begunstigde van de investeringssteun moet beschikken over een bewijs van grondbezit, erfpacht, recht van opstal of concessie voor de grond die betrokken is in de projectaanvraag.
Welke investeringen komen in aanmerking?
Komen in aanmerking investeringen in windturbines die aan alle volgende voorwaarden voldoen:
Een steunaanvraag kan een of meer windturbines omvatten, zolang elke afzonderlijke windturbine aan de voorwaarden voldoet en alle windturbines op dezelfde locatie staan. Hierbij moet de geproduceerde elektriciteit ter plaatse verbruikt of geleverd worden aan het distributienet, het plaatselijk vervoernet van elektriciteit of het transmissienet of aan directe lijnen via één aansluitingspunt.
Welke kosten komen in aanmerking?
De in aanmerking komende kosten zijn de investeringskosten en aansluitingskosten van de installatie zonder de exploitatiekosten en -baten in rekening te nemen. Uitgaven voor het ontwerp, de engineering, of de vergunningsaanvragen van de installatie komen niet in aanmerking.
Alleen werkzaamheden voor de investering die niet zijn gestart voor of tijdens de selectieprocedure van de call, komen voor de subsidie in aanmerking.
Pas nadat de positieve beslissing aan de aanvrager betekend is, mag de aanvrager onomkeerbare contractuele verbintenissen aangaan om de werkzaamheden voor de investering uit te voeren.
Hoeveel bedraagt de steun?
De ontvankelijke investeringsprojecten worden op een objectieve wijze beoordeeld en vervolgens gerangschikt. Het voor de call beschikbare subsidiebedrag zal verdeeld worden over de gunstig gerangschikte investeringsprojecten tot de beschikbare budgettaire enveloppe is opgebruikt.
Voor deze tweede call is een totaal budget van € 1.500.000 voorzien.
Het aangevraagde steunbedrag wordt uitgedrukt in een steunpercentage van de in aanmerking komende kosten.
De maximaal toegelaten steunhoogte, inclusief andere financiële ondersteuningsmaatregelen, bedraagt:
Projecten waarbij de aangevraagde steun hoger ligt dan de maximaal toegelaten steunhoogte komen niet in aanmerking voor ondersteuning.
De minister legt per call een steunplafond vast, dat de maximale verhouding van de steun ten opzichte van de verwachte jaarlijkse energieopbrengst weergeeft waarvoor projecten kunnen worden geselecteerd. Dat steunplafond bedraagt maximaal 1000 euro per MWh. Projecten die een hogere steun aanvragen dan het steunplafond komen eveneens niet in aanmerking voor steun.
Hoe aanvragen?
Indien je hierover meer informatie wenst, contacteer ons dan op het nummer 051 26 82 68 of via e-mail naar info@titeca.be.
Zoek je een boekhouder/accountant? Titeca Accountancy is je ondernemersklankbord, dicht bij je in de buurt.
Of contacteer ons via
+32 (0)51 26 82 68
info@titeca.be