Volg ons

Commotie, smaaksensaties in huiskamersfeer

Sector

Restaurant

Locatie

Gent

deel dit verhaal via

Lara (27) en Thomas (25) vullen elkaar perfect aan: als voormalig eventmanager maakt Lara van elke avond een mini-event, terwijl chef-kok Thomas zich, met doorgedreven obsessie, aan het bereiden van ongewone smaakexplosies wijdt. Samen vormen ze het powerduo achter Commotie in Gent.

 

We ontmoetten ze in Gent in hun pop-up restaurant. ‘In een ongedwongen sfeer genieten van pure, goede ingrediënten, een unieke belevenis.’ Dat is voor Lara en Thomas het perfecte avondje uit en dat is meteen ook wat dit foodie-koppel hun klanten biedt.

 

‘Als je bij Commotie binnenstapt, kom je terecht in een huiskamer. We ontvangen onze gasten als koppel zonder extra personeel. Een hele avond lang vervullen we de rol van gastvrouw en -heer. Thomas komt vaak in de zaal en ik loop de open keuken in om borden te dresseren. Dat zorgt voor een relaxte sfeer, die onze klanten echt weten te waarderen.’

Groen-tilicious! Verleiding voor verstokte vleeseters…

 

In de keuken van Commotie draait het niet om mousses en gels. Hier spelen de pure, herkenbare ingrediënten de hoofdrol. Op het menu staan smeuïge out-of-the-box-gerechten met veel groenten. Thomas is dermate innovatief met groenten dat zelfs verstokte vleeseters vaak het meest enthousiast zijn over de groentegerechten, terwijl er ook vlees en vis op het menu staan. Ook zijn sauzen zijn vermaard.

 

‘We kiezen voor een concept van food sharing omdat dat de sociale interactie vergroot. Te vaak zie je mensen op restaurant de hele tijd op hun gsm kijken. Hier gebeurt dat veel minder. In het restaurant Commotie kom je echt om gezellig te tafelen en ‘samen’ een ervaring te delen.’

 

Natuurlijk, natuurwijnen, Lara haren rayon!

 

‘Er is altijd een vijfgangenmenu, met vooraf aperitiefhapjes om te delen. Op de wijnkaart vind je verrassende natuurwijnen. Ik kies bewust voor natuurwijnen, die zijn nog gezonder en puurder dan biologische wijnen: de druiven zijn niet bespoten en er worden geen chemicaliën gebruikt bij het productieproces. Bij traditionele wijnen worden bij de fermentatie heel wat stabilisatoren zoals sulfiet toegevoegd. Natuurwijnen hebben een lager rendement, wat hen commercieel gezien niet zo interessant maakt. Deze wijnen komen van gepassioneerde wijnboeren, die een beperkte oplage uitbrengen. Het gebeurt zelfs dat ze een jaar geen wijn op de markt brengen. In veel restaurants, in Scandinavische landen, wordt tegenwoordig bijna uitsluitend natuurwijn geschonken.’

‘Het advies van Titeca Accountancy gaat veel verder dan enkel onze boekhouding. Zij stelden ons financieel plan samen om de aankoop van het nieuwe pand in goede banen te leiden.’

M_T_Commotie-11.jpg

Kleinschaligheid als concept

 

Het mag duidelijk zijn dat Lara en Thomas over elk detail nadenken. Vergis je niet, ook op het vlak van ondernemen hebben ze een sterke visie. Dat blijkt ook uit hun ontstaansgeschiedenis. Ze zijn beiden, wat je kan noemen, ‘positief geobsedeerd’ door eten en gingen vroeger al vaak op restaurant. Ze analyseren telkens, wat werkt, wat loopt goed en wat niet. Toen een vriend van Thomas’ vader tijdens een diner opperde dat hij een pand in Kortrijk had dat een jaar leegstond, besloten ze heel spontaan om daar een pop-up restaurant te beginnen.

 

 

Commotie!

 

Het moeilijkste was een geschikte naam vinden. ‘We waren al weken over een naam aan het nadenken, toen een vriendin in de krant iets las over de commotie die heerste rond de afbraak van dat pand in Kortrijk. We vonden het woord ‘commotie’ perfect bij ons passen. Commotie betekent zintuigelijke sensatie, iets in beweging zetten, opschudding veroorzaken.’

 

Na een jaar in Kortrijk, openden Thomas en Lara een pop-up in hun hometown Gent. Daar zitten ze nu al 2,5 jaar. ‘We kozen bewust opnieuw voor een gebouw dat wordt afgebroken. Zo konden we een voordelige huurprijs afdwingen. Nu hebben we een pand gekocht aan de Gentse Dampoort. Een hele investering, maar na 3,5 jaar voelen we dat we er klaar voor zijn. Ook in het nieuwe restaurant blijven we vasthouden aan ons concept: een klein huiskamerrestaurant, door ons tweeën gerund, zonder personeel. We gaan het restaurant op de nieuwe locatie slechts drie of vier avonden per week openhouden en nog meer inzetten op catering, zowel voor particulieren als bedrijven.’

 

 

Betrokken boekhouder           
van eerste kinderstapjes tot wasdom…

 

Thomas en Lara kwamen bij Titeca Accountancy terecht via Emmanuel Titeca. ‘We kenden niet veel van boekhouding, maar onze accountant Bryan legt steeds alles goed uit. Bryan volgt ons al van bij onze eerste kinderstapjes op. Hij is trouwens ook een goede klant: hij komt regelmatig in restaurant Commotie eten en is vaak op onze evenementen aanwezig. Dat persoonlijk contact is voor ons belangrijk. We hebben inmiddels zo’n goede band met onze accountant, dat we in Roeselare klant zijn gebleven, ook al hebben we inmiddels een zaak in Gent in plaats van Kortrijk. We werken met een papieren boekhouding die automatisch wordt ingescand bij Titeca Accountancy.

 

Het advies van Titeca Accountancy gaat veel verder dan enkel onze boekhouding. De SPE (specialisten fiscaal, juridisch en financieel advies) binnen Titeca, maakte samen met Bryan onze investeringsanalyse op en stelde ons financieel plan en kredietdossier samen, zodat de aankoop van het pand en het bekomen van een gunstig krediet in goede banen werd geleid. Titeca bekijkt dit ruimer en helpt meedenken over lange termijn.’

‘Als klant merken we niet dat Titeca Accountancy groeit: het contact met onze accountant Bryan verloopt nog steeds heel persoonlijk.’

M_T_Commotie-28.jpg

In de wieg gelegd voor ondernemen

 

Ondernemen is echt een roeping voor het koppel. ‘Ondernemen is onwaarschijnlijk hard en ongelooflijk leuk. Soms vragen we ons echt af waarom we dit doen, want het werk is nooit gedaan. Het valt ook niet mee om als koppel voortdurend samen te werken. Maar het is echt een passie, een obsessie volgens vrienden. Ons slaappatroon is ook veranderd, we slapen niet meer vast door de adrenaline die voortdurend door onze lijven giert. Zelfs als we een dag vrij hebben, zijn we met het werk bezig. Het leuke is uiteraard dat je als ondernemer alles zelf in de hand hebt.’

 

 

Zit ondernemen jou ook in het bloed?

 

Deel je dromen met ons. Titeca Accountancy gaat veel verder dan de begeleiding van je boekhouding. Ontdek het uitgebreide Titeca-dienstenaanbod en de andere boeiende ondernemersverhalen.

Gerelateerde verhalen