Locus Developments, bouwt aan de toekomst

Sector

Vastgoed - Projectontwikkeling

Locatie

Gent

deel dit verhaal via

Bioloog beweegt hemel en aarde

 

Een levenswerk. Als die term ergens voor mag gebruikt worden, dan is het wel voor de realisaties van Locus Development. Sinds de biologen Dirk Valvekens (55) en Ann Van Gysel (53) hun oog lieten vallen op de verroeste loodsen en leegstaande pakhuizen van De Muide, bewogen ze hemel en aarde om de ooit zo levendige wijk in het voormalig hart van de Gentse katoenindustrie nieuw leven in te blazen.

 

Dit grootscheepse renovatieproject past ook binnen hun visie van comfortabel maar ecologisch wonen in de stad. En dat alles zonder de schaarse open ruimte op het platteland nog verder in te nemen. Of hoe een bioloog de renovatiekoorts te pakken kreeg …

 

 

Liefde op het eerste gehucht

 

Het begon met de zoektocht naar een loft in de jaren 90, herinnert Ann zich.  “Toen we de leegstaande pakhuizen in De Muide zagen, wisten we meteen dat we hier wilden wonen. In de Gentse binnenstad zag men De Muide toen nog als een eerder arme wijk waar je niet echt wilde wonen, maar wij werden meteen verliefd op deze volksbuurt met rijke geschiedenis.

 

Dirk had een duidelijke visie. In steden als New York en Londen was wonen in een industrieel gebouw toen al heel gewoon. Lofts waren er een echte hype. Dirk trok zijn stoute schoenen aan en begon met ellenlange onderhandelingen met de havenmeester en het Gentse stadsbestuur. De stad deelde aanvankelijk onze visie niet. Ook de bank verklaarde ons gek. Koop een herenhuis en maak er studentenkoten van, zeiden ze, da’s een goede investering.”

”Met één vingerknip krijgen we waardevol financieel advies en toegang tot een hoop expertise die Titeca Accountancy in huis heeft.”

M_Titeca_LocusD-28.jpg

Van loods naar loft, van bioloog naar projectontwikkelaar

 

Ann en Dirk zetten door en kochten twee grote pakhuizen en drie loodsen. “De stad Gent wilde eigenlijk twee van die loodsen afbreken. Na jarenlange onderhandelingen, slaagde Dirk erin om de gebouwen te verwerven. Hij nam een architect onder de arm en maakte zo de omschakeling van bioloog naar projectontwikkelaar.”  De onderhandelingen over het ontwikkelen en inrichten van de loodsen, die samen met de rest van de site sinds 1996 als beschermd stadsgezicht is erkend, hebben maar liefst twaalf jaar geduurd. 

 

 

Biotechnische communicatie boosten

 

Terwijl Dirk zich met Locus Development aan zijn levenswerk wijdt, runt Ann Turnstone Communications, een bureau dat zich specialiseert in wetenschapscommunicatie.

 

“Na mijn doctoraat startte ik als communicatiemanager bij het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. Nadien richtte ik een bureau op om ook de communicatie van biotech-bedrijven een boost te geven. Biotechnologie is echt booming en België geniet wereldwijde faam op dat vlak. Daarnaast ondersteun ik Locus Development als communicatieverantwoordelijke.”  

 

 

Verroeste karkassen worden ecologische lofts

 

Het kantoor van beide bedrijven is gevestigd tegenover Loodsen 22 en 23. Loods 22 is volledig klaar en momenteel wordt er volop gewerkt aan de inrichting van Loods 23 met ruime maar ecologische woon- en kantoorlofts. De oplevering is voorzien eind 2019.

 

“Het is prachtig om te zien hoe de verroeste karkassen van de voormalige katoenloodsen worden omgevormd tot kantoren en lofts waar het aangenaam en comfortabel werken en wonen is in een charmante volksbuurt. Met deze projecten bieden we een duurzaam alternatief voor de vrijstaande woning met een grote tuin op het platteland. Ook in de stad kan je genieten van ruimte en licht. Onze planeet staat enorm onder druk. Daarom renoveert en bouwt Locus Development bewust al meer dan 25 jaar stedelijke gebouwen in plaats van de open ruimte buiten de stad verder te verkavelen. Er gaat ook veel aandacht naar duurzame energie via zonnepanelen en potentieel geothermie.”

 

 

Onmisbare bondgenoot

 

De geschiedenis van Locus Development en Titeca Accountancy is al vele jaren verweven.

 

“Bram Cornelis, partner bij Titeca Accountancy en kantoorverantwoordelijke voor de filialen in Gent en Merelbeke, werkte vroeger in loondienst bij Locus Development. Dirk moedigde Bram nog aan om als zelfstandige te beginnen. Zo geschiedde, Bram richtte zijn eigen kantoor op in het Gentse en volgde voortaan onze boekhouding op. Dat bleef hij ook doen na de fusie met Titeca Accountancy. De overgang naar Titeca Accountancy heeft veel voor ons betekend: met één vingerknip krijgen we waardevol financieel advies en toegang tot een hoop expertise die Titeca Accountancy in huis heeft. Bram en zijn team denken echt met ons mee, ze waren een onmisbare bondgenoot bij het opzetten van onze vennootschappen.”

 

“Voor het uitschrijven van obligatieleningen om onze projecten van extra kapitaal te voorzien, werkten we tot voor kort samen met een notaris. Nu geven we een nieuwe obligatielening uit, die volledig door Titeca begeleid wordt.”

 

 

Doorzetten naar een groene toekomst

 

Toekomstplannen zijn er nog genoeg bij Locus Development.

“Een volgend project is loods 20, waar Dirk onder meer kleinere woonunits wil inrichten. Comfortabel en tot in de details afgewerkt, maar met een milder prijskaartje. Door te werken met gemeenschappelijke voorzieningen zoals een ruime patio, gedeelde werkplekken, gemeenschappelijke wasruimte en open lounge voor de eigenaars en hun gasten creëren we ook hier een ruimtelijk gevoel.

 

 

”Bram en zijn team denken echt met ons mee, ze waren een onmisbare bondgenoot bij het opzetten van onze vennootschappen.” 

M_Titeca_LocusD-17.jpg

Ook ondernemerskoorts? Kom gerust eens vrijblijvend praten. Ontdek de Titeca-diensten en de andere boeiende ondernemersverhalen.

Gerelateerde verhalen