De regels rond overuren zijn de afgelopen jaren steeds complexer geworden. Met tal van tijdelijke regelingen en uitzonderingen op sectorniveau is het als werkgever niet altijd eenvoudig om het overzicht te bewaren.
Het nieuwe federale regeerakkoord onder leiding van premier De Wever wil hier verandering in brengen. Met vereenvoudiging en structurele uitbreiding van gunstige overuren moeten bedrijven meer flexibiliteit krijgen.
Maar wat betekent dat nu concreet voor jouw onderneming? In dit artikel gaan we dieper in op de huidige regeling inzake overuren en bekijken we welke veranderingen het regeerakkoord voorziet.
Wat is de huidige regelgeving rond overuren?
Wanneer een werknemer meer uren presteert dan voorzien in zijn normale uurrooster, heeft hij in principe recht op inhaalrust (‘recup’) en soms ook op overloon. Overloon is enkel verplicht uit te betalen voor overuren boven de 9 uur per dag of 40 uur per week.
Het (over)loon dat wordt betaald voor deze ‘klassieke’ overuren wordt normaliter beschouwd als gewoon loon: er worden dus de gebruikelijke RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing op ingehouden.
Voor een select aantal overuren zijn er echter afwijkende en gunstigere regelingen. Momenteel kan je tot 300 gunstige overuren per jaar presteren. Deze 300 uren bestaan uit:
120 relance-uren
Relance-overuren zijn overuren die volledig vrijgesteld zijn van RSZ en bedrijfsvoorheffing.
Dit zijn dus ‘heures supplémentaires nettes’: van elk bruto-overuur ziet de werknemer het volledige bedrag op zijn rekening verschijnen. Verder is er voor dit type overuren geen inhaalrust of overloon verschuldigd.
Voorafgaand aan het presteren van deze overuren moet je als werkgever wel een schriftelijk akkoord over deze overuren sluiten met jouw medewerker. Dit akkoord is hoogstens geldig voor een periode van 6 maanden en kan nadien telkens hernieuwd worden.
Opgelet: het systeem van deze netto-overuren is tijdelijk: voorlopig blijft dit nog van kracht tot 30 juni 2025.
180 overuren met fiscale korting
Hoewel er voor deze 180 uren wel RSZ-bijdragen verschuldigd zijn, geldt er een mooie fiscale korting voor zowel werkgever als werknemer.
Binnen deze 180 uren is er een onderscheid tussen vrijwillige en onvrijwillige overuren, elk met hun eigen voorwaarden.
100 ‘gewone’ vrijwillige overuren | 80 ‘gewone’ onvrijwillige overuren |
|
|
Deze fiscaal voordelige regeling is in principe van toepassing op 130 overuren per jaar. De afgelopen jaren werd dit tijdelijk verhoogd naar 180 uren per jaar, telkens voor een periode van twee jaar. Voorlopig loopt deze uitbreiding nog tot 30 juni 2025.
Wat verandert er met het nieuwe regeerakkoord?
De regering-De Wever wenst het aantal gunstige overuren op jaarbasis aanzienlijk te verhogen van 300 naar 420 uren én beoogt hier een permanent en blijvend systeem van te maken.
Als het regeerakkoord zoals gepland tijdig wordt omgezet in wetgeving, ziet de nieuwe regeling er vanaf 1 juli 2025 als volgt uit:
1. Verdubbeling van aantal relance-uren
Het aantal relance-uren verdubbelt van 120 naar 240 uren per jaar. De voorwaarden blijven dezelfde: er is geen overloon of inhaalrust verschuldigd én loonkost voor de werkgever = bruto = netto voor de werknemer.
Er blijft een schriftelijke overeenkomst met de werknemer vereist. Nieuw is dat deze overeenkomst voortaan voor onbepaalde duur kan worden aangegaan, met een opzegmogelijkheid om de zes maanden.
2. Permanente regeling voor 180 overuren met fiscale korting
De tijdelijke regeling voor 180 overuren met fiscale korting wordt permanent gemaakt. De tijdelijke verlengingen van de afgelopen jaren zullen dus niet meer nodig zijn.
Aangezien het regeerakkoord ook een verhoging van het aantal vrijwillige overuren voorziet, wordt de verdeling binnen deze 180 uren licht aangepast naar:
- 120 ‘gewone’ vrijwillige overuren
- 60 ‘gewone’ onvrijwillige overuren (bv. voor buitengewone vermeerdering van werk of onvoorziene noodzakelijkheid)
De overige voorwaarden en modaliteiten waaronder deze overuren kunnen worden gepresteerd, blijven ongewijzigd.
3. Voorbehouden voor voltijdse werknemers
Het regeerakkoord voorziet dat het gebruik van vrijwillige overuren in de eerste plaats voorbehouden is voor voltijdse werknemers. Werk je deeltijds, dan zou je hier enkel voor in aanmerking komen als je al minstens 3 jaar deeltijds werkt én er sprake is van een tijdelijke toename van werk.
4. Extra soepelheid voor de horecasector
Voor werkgevers in de horeca die werken met een geregistreerd kassasysteem, wordt het maximum opgetrokken naar 450 vrijwillige overuren per jaar. Daarvan zouden er 360 beschouwd worden als relance-overuren, waarbij de loonkost dus gelijk is aan het brutoloon en ook het nettoloon is.
Wat betekent dit concreet voor jouw onderneming?
De aangekondigde hervorming maakt het eenvoudiger om op piekmomenten of bij tijdelijke werkdruk snel en efficiënt bij te schakelen, zonder extra loonkost of complexe administratie. Tegelijk geeft de structurele verankering van deze regels je als ondernemer meer rechtszekerheid en voorspelbaarheid.
Opgelet: deze plannen zijn nog niet officieel omgezet in wetgeving. Tot 30 juni 2025 blijven de huidige regels van kracht.
Heb je vragen over de toepassing van overuren in jouw onderneming?
Contacteer onze experts, we staan voor je klaar!