In onze digitale tijd bestaat een nalatenschap uit veel meer dan fysieke bezittingen zoals een woning, een beleggingsportefeuille of een kunstcollectie. Vandaag de dag behoren ook digitale bezittingen, zoals sociale media-accounts, digitale abonnementen, e-mailadressen, cryptomunten, digitale afbeeldingen en persoonlijke bestanden, tot wat we achterlaten.
Toch denken we bij overlijden zelden aan deze digitale nalatenschap. Voor nabestaanden kan dit echter leiden tot praktische en juridische uitdagingen, zoals het stopzetten van abonnementen en het verkrijgen van toegang tot belangrijke gegevens. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je digitale nalatenschap goed te regelen.
1. Neem digitale bezittingen op in je continuïteitsplan
Voor ondernemers is het verstandig om een continuïteitsplan op te stellen dat ook digitale bezittingen omvat. Dit plan kan dienen als een praktische leidraad voor nabestaanden, waarin je een overzicht biedt van al je digitale accounts inclusief gebruikersnamen en wachtwoorden. Voor extra beveiliging tegen ongeautoriseerde toegang tijdens je leven, kun je tweefactorauthenticatie instellen of gebruikmaken van een andere versleuteling.
In dit continuïteitsplan kun je ook specifieke instructies opnemen, zoals:
- Wie welke informatie mag ontvangen.
- Welke accounts moeten worden afgesloten.
- Welke accounts eventueel voortgezet moeten worden.
2. Leg je wensen vast in een testament
Een testament biedt een juridisch kader voor het beheer van je digitale activa na overlijden. Hierin kun je vastleggen wie welke rechten krijgt en welke stappen zij moeten ondernemen om je digitale nalatenschap te beheren. Een testament helpt niet alleen om je wensen duidelijk te maken, maar voorkomt ook conflicten of onzekerheden bij nabestaanden.
3. Gebruik de hulpmiddelen van digitale platforms
Veel digitale platforms, zoals Facebook en Google, bieden zelf mogelijkheden om aan te geven wie toegang mag hebben tot je accounts na overlijden. Via hun instellingen kun je vooraf instellen wie een “erfeniscontact” wordt of welke gegevens kunnen worden overgedragen. Dit kan nabestaanden helpen om zonder juridische obstakels toegang te krijgen tot jouw digitale profielen of deze te laten verwijderen.
Zorg voor een duidelijke digitale nalatenschap
Het goed regelen van je digitale nalatenschap kan veel problemen voor je nabestaanden voorkomen en geeft je de zekerheid dat jouw digitale bezittingen worden beheerd zoals jij dat wilt. Denk er daarom aan om digitale bezittingen op te nemen in je continuïteitsplan, je testament, en waar mogelijk gebruik te maken van de tools die platforms bieden.
Wil je meer weten over het veilig regelen van je digitale nalatenschap? Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies.