TITECA PRO EXPERTS

Professionele, proactieve en productieve begeleiding bij sociaal recht

Vul hier een subtitel in max 6 woorden

Vul een inleiding in van maximum 4 lijntjes lang. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum atoque penatibus et magnis dis parturient montes muolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo.

Veelgestelde vragen

Elke werkgever botst vroeg op laat op de torenhoge Belgische loonfiscaliteit. Van elke euro bruto-opslag die jij als werkgever aan je werknemer wil toekennen houdt de werknemer veelal maar 30 tot 40 cent over.

Bestaan er verloningsvormen waarbij de werknemer het grootste deel van de koek overhoudt, in plaats van de RSZ en de fiscus? Jazeker, mogelijkheden genoeg:

  • Zo kan je de werknemer van bepaalde mobiliteitsoplossingen voorzien, denk aan de fiscaal-voordelige bedrijfsfiets, of bedrijfswagen.
  • Daarnaast bestaan er fiscaal-voordelige bonussen, systemen van winstdeling, en mogelijkheden om aandelen(opties) aan het personeel toe te kennen.
  • Je kan de werknemer ook onkostenvergoeding toekennen, of bepaald werkmateriaal dat hij/zij ook voor privédoeleinden mag gebruiken: denk aan een laptop of GSM.

Zolang alles tussen jou en je medewerker koek en ei is, lijkt een sluitend contract van minder belang, tot het fout gaat natuurlijk… Wat als je medewerker bijvoorbeeld wil overstappen naar de concurrent? Of je vermoedt  dat je medewerker eventueel van zins is om bedrijfsinformatie mee te nemen? Of je voelt aan dat hij je overige medewerkers aanzet om ook hun ontslag te geven?

Dergelijke zaken kan je contractueel gelukkig beteugelen. Ook wanneer de onderlinge relatie tussen jou en je personeel gesmeerd loopt, kan het zeker interessant zijn om je contracten te verstevigen met clausules die jouw ondernemingsbelangen vrijwaren. Gouverner, c’est prévoir.

Werkgevers kunnen onder bepaalde voorwaarden genieten van een vrijstelling van doorstorting bedrijfsvoorheffing op bepaalde profielen en vormen van tewerkstelling. Zo kan je een korting genieten op de onderzoekers die je tewerkstelt, genieten van startende ondernemingen van een korting, is er een vrijstelling van bedrijfsvoorheffing op bepaalde overuren, en gelden er ook specifieke kortingsregimes in de bouwsector.

Aan elke vrijstelling hangen echter een resem voorwaarden vast, dus een minutieuze voorbereiding en opvolging zijn van groot belang.

Het opstellen van een sluitend en goed uitgekiend loonbeleid biedt zowel voordelen voor jou als werkgever, als voor je medewerkers. Zo kan je de loonkosten in je onderneming drukken, je medewerkers extra motiveren, en kan de invoering van een globaal lange termijnplan jou als werkgever administratief ontlasten.

Met een uitgebreid en interessant loonpakket kan je bovendien als werkgever je concurrenten een stapje voor zijn op je concurrenten: met een mooie waaier aan loonvoordelen kan je talent aantrekken, maar ook behouden.

Titeca kan jou ondersteunen met de opmaak van een loonbeleid dat zowel flexibel, fiscaal-voordelig, als ontlastend is.

Een medewerker ontslaan is nooit een fijne beslissing, maar is soms helaas noodzakelijk. De vraag stelt zich hoe je netjes een punt achter je arbeidsrelatie zet, zonder losse eindjes. Ga niet onbezonnen te werk, want de ontslagregelgeving lijkt soms op een mijnenveld. misstap wordt juridisch immers zwaar bestraft. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je als werkgever het contract niet op de juiste manier opzegt, de werknemer zijn opzegtermijn niet meer moet volbrengen, maar van jou een fikse opzegvergoeding kan vragen?

De opzeg van een arbeidscontract gaat steeds gepaard met de naleving van enkele verplichte vormvereisten. Daarnaast is het ook zaak om het kostenplaatje in het oog te houden, een ontslag van een medewerker die al heel wat jaren op de teller heeft kan een stevige duit kosten.

De bekende volkswijsheid ‘voorkomen is beter dan genezen’ gaat ook op wanneer de sociale inspectie op controle komt. In de eerste plaats is het dus zaak dat je onderneming in orde is met de sociale wetgeving. Je kan je bijvoorbeeld afvragen of:

  • De onkostenvergoedingen die je toekent aan je medewerkers correct gemotiveerd en toelaatbaar zijn;
  • Alle noodzakelijke sociale documenten aanwezig zijn in de onderneming, denk hierbij in de eerste plaats aan een up to date arbeidsreglement, …
  • Je de belangrijkste sociale wetgeving naleeft, waaronder de wet op de arbeidsduur, de (minimum)loonbarema’s, …
  • De payroll correct gebeurt en alle fiscale en sociale lasten correct verrekend worden. Zo moet er bijvoorbeeld een beperkte sociale en fiscale heffing gerekend worden op een door de werkgever toegekende laptop die de werknemer ook voor privédoeleinden mag gebruiken.

Een goede voorbereiding is dus cruciaal, maar ook tijdens een sociale inspectie is het echter zaak je rechten te kennen. Titeca kan jou bestaan gedurende het hele verloop van een sociale inspectie, van de aankondiging tot de opvolging.

Je zaak heeft een gunstige wind in de zeilen en om de steeds toenemende werkdruk de baas te blijven besluit je versterking te zoeken: je besluit een eerste medewerker aan te werven. Bij de aanwerving van een eerste werknemer komt echter heel wat kijken, waardoor het soms moeilijk wordt het boos door de bomen te blijven zien. Titeca Pro-Experten kunnen je doorheen het hele aanwervingsproces begeleiden en samen met jou alle knopen doorhakken:

  • Welk loon ben je bereid te betalen, en welke extralegale voordelen kunnen interessant zijn?
  • Zijn er eventuele loonsubsidies van toepassing? Of een vermindering van sociale bijdragen?
  • Welk contract sluit het best aan bij de tewerkstelling die ik beoog? Hoe zorg ik dat mijn overeenkomsten juridisch sluitend zijn en de belangen van mijn zaak vrijwaren?

Voornaam achternaam

Pro expert lorem ipsum

Voornaam achternaam

Pro expert lorem ipsum

Uw pro expert:
een vertrouwenspersoon

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.

Bespreek uw case met één van onze experten.

titeca: digitaliseren binnen uw bedrijf

Wie is Titeca?

De overname van een bedrijf is een berekend risico. Daarvoor is niet alleen kennis belangrijk, maar ook ervaring. Vanzelfsprekend beschikken onze pro- experts over beide. Maar er is meer. Onze experts hebben niet alleen aandacht voor de cijfers, maar ook voor de mens(en) achter het verhaal. Die betrokkenheid vertaalt zich in onze proactieve, professionele en productieve aanpak.

Nieuws en verhalen van deze levenslusfase