Nieuws  |  

9.06.2020

Horeca: Tijdelijke btw-verlaging naar 6%

Heb je een vraag over dit artikel?
Contacteer ons hier!

Na bijna drie maanden sluiting is het eindelijk zover, horecazaken mogen vanaf maandag 8 juni hun deuren weer openen. De coronacrisis heeft de sector in zwaar weer gebracht. De komende weken en maanden beloven dan ook voor heel wat zaken beslissend te zijn.

De federale regering heeft daarom bovenop de reeds genomen steunmaatregelen een extra pakket steunmaatregelen voorzien specifiek voor de horecasector. Eén van de belangrijkste maatregelen is de tijdelijke btw-verlaging voor restaurant- en cateringdiensten tot en met eind 2020. Wat deze maatregel precies betekent voor de horecaondernemer lees je hieronder.

 

1.Maaltijden en niet-alcoholische dranken

Het btw-tarief op restaurant- en cateringdiensten wordt tijdelijk verlaagd van 12% naar 6% en dit vanaf 8 juni 2020 tot en met 31 december 2020. Ook bepaalde dranken die ter plaatste worden geconsumeerd (zelfs zonder maaltijd) in een (drank)gelegenheid zoals een café, brasserie, taverne,… kunnen genieten van het verlaagd btw-tarief.

Concreet zijn tot en met eind dit jaar volgende btw-tarieven van toepassing in de horecasector:

 

Levering (restaurant- of cateringdienst) Algemeen tarief Tijdelijk tarief (08/06/2020 – 31/12/2020)
Maaltijden 12% 6%
Niet-alcoholische dranken (<= 1,2% vol) 21% 6%
Alcoholische dranken (> 1,2% vol) 21% /
Bieren met alcoholvolumegehalte <= 0,5% vol 21% 6%
Bieren met alcoholvolumegehalte > 0,5% vol 21% /

Zoals aangegeven geldt het tarief zowel voor maaltijden en dranken verbruikt in de eigen permanente of tijdelijke fysieke horecagelegenheid (brasserie, café, zomerbar, pop-up restaurant,…) als voor horecaondernemers die maaltijden verstrekken op verplaatsing, zijnde de cateringdiensten.

Het btw-tarief van afhaalmaaltijden blijft ongewijzigd en bedroeg reeds 6%.

 

2.Gevolgen voor de GKS

Om de btw-verlaging praktisch te kunnen verwezenlijken, is het voor de gebruikers van de geregistreerde kassa noodzakelijk om zo snel mogelijk de kassaprogrammatie aan te passen. Elke GKS beschikt standaard over vier btw-codes waaraan een specifiek tarief gekoppeld is: A (21%), B (12%), C (6%) en D (0%). Om het verlaagd btw-tarief correct te registreren in de GKS is vereist om alle artikelen (= maaltijden) waaraan code B (12%) toegewezen werd aan te passen naar code C (6%). Ook een selectie van de dranken, meer bepaald de niet-alcoholische dranken, dient een andere btw-code te krijgen, code C (6%) i.p.v. code A (21%).

Indien je niet zeker bent hoe je de btw-code van een artikel wijzigt neem je best contact op met de leverancier van de GKS. Het wijzigen van de btw-codes zelf of het gebruiken van andere artikels waarop een verlaagd btw-tarief standaard van toepassing is zoals bijvoorbeeld take-away, wordt ten strengste afgeraden.

De tariefverlaging eindigt voorlopig op 31/12/2020. Vergeet dan ook zeker niet om de nodige wijzigingen tijdig door te voeren om vanaf 01/01/2021 terug de normale tarieven te hanteren!

 

Indien je hierover meer informatie wenst, contacteer ons dan op het nummer 051 26 82 68  of via e-mail naar info@titeca.be.