verhalen  |  

Klanten

Wijnhandel Vandenbossche: gedreven wijnhandelaar met visie en een accountant die rust brengt

verhalen  |  KLANTEN

Klanten

Wijnhandel Vandenbossche: gedreven wijnhandelaar met visie en een accountant die rust brengt

Sector

Locatie

Delen

Toen zijn vader onverwacht overleed, moest Steven al op jonge leeftijd de leiding nemen over Wijnhandel Van Den Bossche in Maldegem. Het lukte hem om met de juiste visie en een duidelijke koers zijn zaak verder uit te bouwen. Bij elke stap die hij zet, kan hij ook rekenen op Titeca pro accountants & experts. “Ze kijken veel verder dan louter de facturen, ze brengen rust. Met Titeca heb ik echte toekomstgesprekken.”

Juni 1995: Steven Herteleer studeert af als boekhouder-accountant

Hij zal zich nu rustig inwerken in Wijnhandel Van Den Bossche, gerund door zijn ouders. Het leven beslist er anders over wanneer nauwelijks enkele maanden later zijn vader overlijdt en Steven vol aan de bak moet. “Ik had natuurlijk wel mijn financiële kennis, al was ik wel blij steeds te kunnen terugvallen op een goede boekhouder. Die leerde me altijd het overzicht te bewaren, ook als er meer dan 1 uitdaging tegelijk op je afkomt.”

“Het is fijn als je een klankbord hebt bij iemand die je zaak van binnen en van buiten kent. Dat brengt rust en vertrouwen in de toekomst. Mijn voornaamste probleem was echter dat ik geen background in de wijnen had. Ik kende natuurlijk wel alle domeinen en huizen die aan de keukentafel genoemd werden, maar dat was nog iets helemaal anders dan zelf te kunnen proeven en smaken te beoordelen.”

niks invullen hier

“Met Titeca kan ik echte toekomstgesprekken voeren”

Steven ging dan ook een wijncursus volgen en raakte al snel in de ban van de goddelijke drank. Meer nog, hij zette geleidelijk aan een nieuwe koers uit voor de zaak die hij nu als eerbetoon aan zijn vader verder wilde uitbouwen. #dromenrealiseren
 
“Van bij de oprichting verdeelden we enkel Franse wijnen. Toen eind jaren ´90 de zogenaamde nieuwe wereldwijnen uit landen als Chili en Zuid-Afrika ten tonele kwamen, hebben we hier ook even mee geëxperimenteerd. Het werd geen match, het was ons ding niet en we zijn dan maar zo consequent geweest om de wereldwijnen links te laten liggen en ons te blijven focussen op Europa.”
 

Uniek & persoonlijk

De keuze voor Franse, Italiaanse en later ook Spaanse, Oostenrijkse of andere Europese wijnen heeft trouwens niet alleen met smaak te maken, maar ook met de richting die Steven en zijn vrouw willen varen met het huis. “We kennen onze positie. We zijn nu eenmaal te klein om een volledige container wijn in te voeren vanuit Zuid-Amerika. Als we dan toch wereldwijnen willen aanbieden, dan moeten we via een groothandelaar passeren. Maar het gevolg is dan wel dat je niet langer unieke wijnen aanbiedt en dat is iets waar wij voor passen. Bovendien houd ik ook vast aan die persoonlijke band met de wijnboer.”

“Die duidelijke positionering is mede het resultaat van verschillende goede gesprekken met onze accountant die puur op basis van cijfers kan inschatten wat veilige keuzes zijn en wat risicovol is. Niet dat je geen risico mag nemen, alleen is het goed als dat risico gebaseerd is op feitelijke gegevens en niet puur op emotie.” #samengroeien

niks invullen hier

“Unieke wijnen aanbieden, daar staan wij voor. Bovendien houd ik ook vast aan die persoonlijke band met de wijnboer.”

Sterk partnerschap

De nieuwe koers heeft Wijnhandel Van den Bossche alvast geen windeieren gelegd. Sinds Steven en zijn echtgenote in 2003 de zaak uiteindelijk overnamen, kent het een gestage groei. Zo ruilde de zaak in 2010 nog het centrum van Maldegem voor een gloednieuw pand op een AAA-locatie langs de Koning Leopoldlaan. In 2017 kwam daar ook een nieuwe accountant/boekhouder bij.

“Onze boekhouder sinds jaren ging toen op pensioen en het kantoor van Geert Standaert werd overgenomen door Titeca pro accountants & experts. We zijn steeds heel tevreden geweest over de diensten van Geert en het was voor ons dan ook een geruststelling terecht te komen in een groep die dezelfde visie deelt: duurzaam en proactief handelen ten dienste van de klant en hierin vaak zelf het initiatief nemen als kantoor. #enthousiasmevoelen

Zo kregen we in Coronatijden altijd een prima overzicht van de steunmogelijkheden die van overheidswege voorzien werden. We hebben ze gelukkig niet nodig gehad, maar het is wel fijn vast te stellen dat je financiële partner zelf het initiatief neemt in dergelijke tijden en proactief communiceert.”

Vennoot Marc De Moor en kantoorleiders Kristof Staelens & Bram Cornelis

niks invullen hier

“Het is fijn vast te stellen dat je financiële partner zelf het initiatief neemt in moeilijke tijden en proactief communiceert.”

Ver voorbij louter informeren, het gaat ook om betrokkenheid

“Doordat ik zelf boekhouder ben van opleiding, boek ik zelf de facturen in tijdens het jaar. Daar heeft Titeca geen enkele moeite mee. Ze nemen hier een erg nuchtere houding over in: dat werkt voor de klant kostenbesparend en is voor Titeca gewoon makkelijker. En als we dan samen zitten, dan is het bijvoorbeeld om zaken fiscaal te optimaliseren bij het afsluiten van het boekjaar. Men zegt altijd dat een goede boekhouder zichzelf moet terugverdienen. Wel, door een optimale kennis van het fiscale systeem heb ik echt die indruk. En er is meer, met hen kan ik ook echte toekomstgesprekken voeren waardoor je eens bewust afstand neemt van de waan van elke dag. En dat brengt rust.” #impactmaken

 

Gestaag blijven groeien

“Waar ik mezelf binnen een vijftal jaar ziet staan? Ach, als ik rustig en gestaag kan blijven groeien en op een kleinschalige manier mijn ding kan blijven doen, dan ben ik heel tevreden. En misschien is tegen dan wel een van de kinderen geïnteresseerd om in de zaak te stappen en is de opvolging verzekerd. Dat is geen must hoor, maar het zou wel leuk zijn.”

Zit ondernemen ook in jouw bloed?

Deel je dromen met ons. Titeca gaat veel verder dan de begeleiding van je boekhouding. Ontdek wat onze experten voor jouw bedrijf kunnen betekenen.