Nieuws  |  

13.08.2024

Contante betalingen: wat moet jij weten als ondernemer

Heb je een vraag over dit artikel?
Contacteer ons hier!

Sinds 1 juli 2022 moet elke handelszaak in België een elektronische betaalmethode aanbieden. Wat betekent dit voor contante betalingen? Mag je cashbetalingen weigeren?

 

De euro: het wettige betaalmiddel

De euro is sinds 2002 het enige wettige betaalmiddel in België. Zonder specifieke afspraken moet je betalingen in euro accepteren, zowel contant als elektronisch. Het weigeren van contante betalingen is dus niet toegestaan voor handelaars.

 

Verplichting tot aanvaarden van contant geld

Sinds 31 maart 2024 is een wetswijziging doorgevoerd in het Belgisch Wetboek Economisch Recht, na klachten over plekken waar contant geld niet werd geaccepteerd. Deze wijziging benadrukt dat handelaren verplicht zijn om contante betalingen te accepteren.

Deze verandering heeft geen invloed op de bestaande verplichting voor handelaren om ten minste één elektronische betaalmethode aan te bieden. Beide verplichtingen blijven van kracht.

Ook de gekende afrondingsregels blijven dezelfde: bedragen worden afgerond op 5 cent, maar muntstukken van 1 en 2 cent zijn nog steeds wettige betaalmiddelen en mogen niet geweigerd worden.

Tot slot zijn ook extra kosten voor het gebruik van een bepaald betaalmiddel niet toegestaan.

 

Wanneer geldt de verplichting?

  • Contante betalingen in euro moeten geaccepteerd worden wanneer de consument en de onderneming fysiek aanwezig zijn. Denk bij fysieke aanwezigheid bv. aan een supermarkt of kapsalon waar zowel de onderneming als consument aanwezig zijn op dezelfde locatie.
  • De verplichting geldt niet voor verkopen op afstand, zoals e-commerce of verkoop via automaten.

 

Uitzonderingen op de regel

Er zijn enkele situaties waarin contante betalingen geweigerd mogen worden:

  • Tijdelijke weigering om veiligheidsredenen (als dit duidelijk wordt aangegeven in de verkoopruimte en aan de kassa);
  • Wanneer het aangeboden biljet niet in verhouding staat tot het verschuldigde bedrag (bv. een biljet van 100 EUR voor een brood);
  • Betalingen met meer dan 50 munten;
  • Bij ernstige vermoedens van namaakgeld of beschadigde biljetten.

 

Er zijn ook bepaalde omstandigheden of sectoren waar een contante betaling moet geweigerd worden en dus altijd verboden is:

  • Betalingen boven 3.000 EUR: om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen;
  • Sector van handel in oude metalen, edele metalen en koperen kabels;
    • Sinds 31 maart 2024 mogen deze ondernemingen uitsluitend elektronisch betalen. Denk aan juwelierszaken die edele metalen opkopen.
    • De particulier zelf kan wel tot 3.000 EUR in contanten betalen zoals gebruikelijk.
  • Immobiliënsector;
    • Sinds 1 januari 2014 is er een totaalverbod op contante betalingen bij aan- of verkoop van onroerend goed.
    • Enkel een overschrijving of cheque is toegelaten.

 

Sancties

Inbreuken op deze regels kunnen strafrechtelijk bestraft worden. De wetswijziging maakt het eenvoudiger om sancties op te leggen bij herhaalde overtredingen. Bijvoorbeeld bij een tweede vaststelling van inbreuk, wanneer er na de eerste vaststelling van inbreuk geen gepast gevolg gegeven is.

 

Conclusie

Als ondernemer in België moet je niet alleen een elektronische betaalmethode aanbieden, maar ook contante betalingen in euro accepteren, tenzij je onder de genoemde uitzonderingen valt. Dit zorgt voor duidelijkheid en zekerheid voor zowel handelaren als consumenten.

 

Aarzel zeker niet ons hier te contacteren bij vragen.

Twijfel je over de juiste aanpak voor jouw onderneming?  Maak dan hier een afspraak met onze pro experts!