Nieuws  |  

16.02.2023

Energiecrisis: Belastingen

Heb je een vraag over dit artikel?
Contacteer ons hier!

Federaal

Verlaagd btw-tarief voor aardgas en warmte

Voor de professionele contracten heeft de Federale regering sinds 1 augustus het btw-tarief voor leveringen van aardgas en warmte verlaagd naar 6%. Deze maatregel loopt tot 31 december 2022. 

 

Korting accijnzen

Daarnaast wordt een tijdelijke korting ingevoerd op de accijnzen voor gas en elektriciteit, deze zullen in de maanden november tot en met december verlaagd worden tot het Europese minimum. Alle bedrijven, eenmanszaken en zelfstandigen met een contract voor zakelijk verbruik komen hiervoor in aanmerking. 

 

Uitstel betalingstermijnen

Betalingsuitstel bedrijfsvoorheffing 

De betalingstermijn inzake de bedrijfsvoorheffing voor de maanden november en december wordt met twee maanden verlengd. De betalingstermijn wordt verlengd tot respectievelijk 15 februari en 15 maart. Ook voor kwartaalaangevers wordt de betalingstermijn met twee maanden verlengd, voor de voorheffing verbonden aan het vierde kwartaal 2022 wordt deze verlengd tot 15 maart. 

 

Betalingstuitstel inkomstenbelasting  

Ook inzake inkomstenbelasting (personenbelasting, vennootschapsbelasting, belasting niet-inwoners en rechtspersonenbelasting) wordt een betalingsuitstel van twee maanden voorzien voor de verschuldigde belasting met betrekking tot aanslagjaar 2022. Ook hier wordt het betalingsuitstel automatisch toegekend. 

Aanslagbiljetten in de personenbelasting en belasting niet-inwoners die voor 14 november 2022 naar de belastingplichtigen werden verstuurd zullen echter nog steeds melding maken van een betalingstermijn van twee maanden in plaats van vier maanden. Ook hier is de betalingstermijn van vier maanden echter weldegelijk reeds van toepassing. 

Alle aanslagbiljetten die na 14 november verstuurd worden zullen automatisch melding maken van de verlengde betalingstermijn van vier maanden. 

 

Aarzel zeker niet ons hier te contacteren bij vragen.

Wens je een gesprek over de juiste aanpak voor jouw onderneming?  Maak dan hier een afspraak met onze pro experts!