Nieuws  |  

19.05.2022

De stijging van de Euribor en de impact op jouw onderneming

Heb je een vraag over dit artikel?
Contacteer ons hier!

Wat is Euribor?

Euribor is een samenvoeging van Euro Interbank Offered Rate en is een variabel rentetarief waartegen banken in de Eurozone onderling geld aan elkaar uitlenen. De Euribor wordt dagelijks gepubliceerd voor verschillende looptijden tussen 1 week en 12 maanden.

De Euribor tarieven worden door Europese banken ook vaak gebruikt als basistarief voor allerlei andere renteproducten, zoals een straight loan, wentelkredieten, factoringovereenkomsten,…

In de meeste gevallen wordt de intrest in deze contracten bepaald door de Euribor te verhogen met een commerciële marge (meestal tussen 1% en 2%). Is deze Euribor lager dan 0, dan wordt deze geacht gelijk te zijn aan 0 (= ‘gefloored’). De totale rente kan dan niet lager zijn dan de marge.

 

euribo

 

Evolutie van de Euribor?

De afgelopen 6 jaar was de Euribor steeds lager dan 0. Eind 2021 kende deze op een looptijd van 12 maanden nog een waarde van -0,50%. Sinds januari 2022 kent deze grafiek een stijgende trend. Voor de meeste ondernemingen had deze stijging echter weinig impact gezien de Euribor in de meeste contracten minimaal geacht wordt om 0% te bedragen.

Midden april overschreed de Euribor op 12 maanden de grens van 0% en werden de eerste positieve bedragen opgemeten. Ondertussen bleef de rentevoet verder stijgen en bedraagt deze rente op vandaag ca. 0,25%. De Euribor rentevoeten op een kortere looptijd blijven voorlopig negatief.

 

Wat is de impact voor jouw onderneming?

Kredieten met een korte termijn rentevoet worden duurder.

Een trekking van 12 maanden op een straight loan kost momenteel 0,25% meer dan de marge die de afgelopen jaren steeds werd betaald.
Het is zeker mogelijk dat deze stijgende trend zich nog even verderzet. Zeker nu de ECB afgelopen week liet weten dat ze het monetair beleid verder zullen verstrengen.

 

Hoe kan ik mijn onderneming beschermen tegen de gevolgen?

Er bestaan op de financiële markt producten die ondernemingen beschermen tegen een verhoging van de Euribor rente. Gaat het over een lening met een lange looptijd? Dan kan de rente via een renteswap contract (‘IRS’) worden gewijzigd van een variabele rente naar een vaste rente. Voor contracten zonder einddatum (onbepaalde duur) is het moeilijker. Er bestaan op de financiële markt producten die de rente voor een bepaald bedrag en een bepaalde looptijd indekken, zoals ‘CAPS’.

De prijs hiervan is sterk afhankelijk van de marktomstandigheden en wordt best afgestemd met jouw contactpersoon binnen de bank. Uiteraard kunnen wij samen met jou de mogelijke opties bekijken.

 

Aarzel zeker niet ons hier  te contacteren bij vragen.

Wens je een gesprek over de juiste aanpak voor jouw onderneming?  Maak dan hier een afspraak met onze pro experts!