Je ziet ze steeds vaker opduiken: laadpalen op bedrijfsterreinen. Handig voor personeel met een elektrische wagen. Maar ook bezoekers, leveranciers of toevallige passanten durven al eens inpluggen.
Net daar wringt soms het juridische schoentje. Want wat als jouw bedrijf kosten aanrekent voor die laadsessies, maar het leveren van stroom helemaal niet in je voorwerp staat?
Laadpalen als extra service?
Een laadpaal installeren doe je vaak met de beste bedoelingen. Je wil verduurzamen, je medewerkers ondersteunen en wie weet zelfs een extra service aanbieden aan klanten. Maar zodra je een laadpaal openstelt voor extern gebruik en daarvoor kosten aanrekent, rechtstreeks of via een externe partij (zoals een laadpasprovider), begeef je je op juridisch terrein.
Op dat moment ben je namelijk niet alleen werkgever of ondernemer, maar word je leverancier van elektriciteit. En dat is een economische activiteit met fiscale en juridische gevolgen.
Laadpalen aan derden aanbieden: mag dat zomaar volgens je statuten?
In het vennootschapsrecht geldt: je mag alleen activiteiten uitvoeren die binnen het voorwerp van je onderneming vallen in de statuten. Staat daar niets vermeld over het leveren van groene stroom of het aanbieden van laadinfrastructuur? Dan kan je in de grijze zone belanden.
Als je een dienst aanbiedt buiten je statutaire voorwerp, kan dat gevolgen hebben voor:
- Facturatie: Facturen die voortkomen uit activiteiten buiten het voorwerp kunnen door klanten of derden betwist worden.
- Fiscale controles: De fiscus kan bij een controle vragen stellen over het soort inkomsten dat je ontvangt.
- Verzekeringen en contracten: Verzekeraars of financiers kunnen moeilijk doen als blijkt dat je activiteiten niet in je statuten staan. Denk aan brandverzekering, aansprakelijkheidspolis of leasingmaatschappijen.
- Compliance en imago: In een tijd waarin transparantie en governance belangrijker zijn dan ooit, kan het vreemd overkomen als je bedrijf ‘groene’ activiteiten uitoefent die nergens formeel vastliggen.
Derden mogen de laadpalen van mijn onderneming gebruiken. Wat moet ik nu doen?
Kijk eerst en vooral het voorwerp van jouw onderneming even na.
Wordt er al melding gemaakt van groene stroom?
Dan is er niets aan de hand en kan je verder factureren aan derden.
Wordt er geen melding gemaakt van groene stroom?
Dan adviseren wij om het voorwerp uit te breiden met de nodige activiteiten, rekening houdende met het ter beschikking stellen van infrastructuur voor duurzame energie.
Omdat het voorwerp in je statuten staat, zal je voor deze uitbreiding even bij de notaris langs moeten gaan. Van zodra de wijzigingen zichtbaar zijn in de KBO ben je juridisch gezien helemaal in orde.
Twijfel je of je het voorwerp al dan niet moet aanpassen?
Contacteer gerust jouw klantverantwoordelijke voor het nodige advies. Zo ben je ingedekt voor mogelijke toekomstige risico’s.