Nieuws  |  

23.01.2024

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s): een gids naar een duurzamere wereld

Heb je een vraag over dit artikel?
Contacteer ons hier!

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn wereldwijd bekend als de Sustainable Development Goals (SDG’s). In 2015 hebben alle 193 landen die lid zijn van de Verenigde Naties (VN) deze 17 doelen aangenomen. Deze ambitieuze doelstellingen hebben als doel om tegen 2030 een duurzame wereld voor iedereen te realiseren, waarin niemand wordt uitgesloten.

De SDG’s zijn ontwikkeld als een blauwdruk voor een betere toekomst, waarbij welvaart bevorderen, de planeet beschermen en vrede garanderen centraal staan. Elk van de SDG’s richt zich op specifieke problemen en uitdagingen waarmee de wereld wordt geconfronteerd. In dit artikel lichten we de belangrijkste elementen van de 17 SDG’s toe.

 

Hieronder kan je een visuele voorstelling van de 17 SDG’s terugvinden:

SDG

 

Hoe kwamen de SDG’s tot stand?

In 2000 werden door de Verenigde Naties 8 milleniumdoelstellingen (MDG’s) voorgesteld met als streefdatum 2015. In 2015 werd een nieuwe, uitgebreidere regeling uitgewerkt via de Sustainable Development Goals (SDG’s), die behaald moeten worden tegen 2030.

Hieronder stellen we de belangrijkste momenten vanaf het ontstaan visueel voor:

SDG

Wistjedatje: De SDG’s zijn niet alleen binnen de muren van de VN bedacht. Iedereen kon mee beslissen aan de hand van een online enquête waar bijna 7,8 miljoen mensen gestemd hebben op hun favoriete thema’s!

 

Welke impact maken de SDG’s?

De SDG’s hebben sinds hun introductie in 2015 al een grote impact gemaakt om de planeet te verbeteren en mensenlevens te transformeren. De laatste jaren hebben de SDG’s voornamelijk geleid tot een grotere bewustwording en samenwerkingsacties tussen verschillende landen. Samenwerken en mensen verenigen is een van de krachtigste aspecten uit de SDG’s, die ervoor zorgen dat we sneller tot een gezamenlijke visie voor een betere toekomst kunnen komen.

 

Wat is de link tussen SDG’s en ESG?

ESG is geen nieuw concept, maar bouwt verder op de duurzame concepten die in het verleden werden uitgewerkt. De SDG’s hebben bijgevolg een direct verband met ESG, waarbij we de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen elk kunnen toewijzen aan één of meerdere domeinen van ESG.

Hieronder geven we de visuele link tussen beide concepten weer:

SDG

 

Ben je net zoals wij helemaal pro duurzaamheid? Check dan onze duurzaamheidspagina.

Aarzel zeker niet ons hier te contacteren bij vragen.

Wil je graag dit onderwerp proactief aanpakken zodat ook jij kan impact maken om een duurzamere wereld te creëren? Maak dan hier een afspraak met onze pro experts!