De voorbije weken werden aan heel wat ondernemingen, publieke gebouwen en zorginstellingen door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap informatieve brieven verstuurd omtrent het EPC voor niet-residentiële gebouwen. Hierin wordt meegedeeld dat elk niet-residentieel gebouw met een bruikbare vloeroppervlakte van meer dan 1.000 m² vanaf 1 januari 2025 verplicht over een EPC NR (niet-residentieel) moet beschikken.
Heb je deze brief ook mogen ontvangen, ga dan zeker na of de verplichting op jouw gebouw van toepassing is. Wanneer deze echter onterecht werd verstuurd hoef je niets te ondernemen.
Wat is het EPC?
Het Energieprestatiecertificaat of EPC geeft de energiezuinigheid weer van het gebouw. Op die manier krijg je als eigenaar inzicht over de energetische prestaties van het gebouw en hoe je deze kan verbeteren.
Wat houdt deze nieuwe verplichting in?
Vanaf 1 januari 2025 moeten eigenaars, de houders van zakelijke rechten, erfpachters of opstalhouders van grote niet-residentiële gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte van meer dan 1.000 m² beschikken over een ‘EPC NR’ en dit ongeacht of het gebouw verhuurd of verkocht wordt.
Indien het gebouw verhuurd wordt, is het dus niet de huurder die aan deze verplichting moet voldoen, maar wel degelijk aan de eigenaar.
Deze verplichting geldt echter niet voor gebouwen waarvoor een sloopvergunning werd verleend. Dit moet je als eigenaar uiterlijk melden één maand voor het EPC vernieuwd moet worden bewezen binnen de vijf jaar dat de sloopwerken voltooid werden.
Heb ik een niet-residentieel gebouw?
Volgens het Energiebesluit is een niet-residentieel gebouw ieder gebouw, met uitzondering van de volgende: residentiële gebouwen, alleenstaande gebouwen met een totale bruikbare vloeroppervlakte van minder dan 50m², tijdelijke gebouwen die in principe niet langer dan twee jaar worden gebruikt, gebouwen die worden gebruikt voor erediensten en religieuze activiteiten, industriële gebouwen (gebouw dat bestemd is voor de productie, de bewerking, de opslag of manipulatie van goederen), werkplaatsen, opslagplaatsen voor niet-industrieel gebruik, niet voor bewoning bestemde gebouwen van een landbouwbedrijf, elektriciteitscabines.
Kortom: alle gebouwen die als hoofdbestemming ‘niet-residentieel’ hebben vallen onder de verplichting. Niet-residentiële gebouwen zijn o.a. gebouwen met een kantoor-, school-, gezondheids-, sport-, handels-, horeca-, of een bijeenkomstfunctie.
Woongebouwen, industriegebouwen en landbouwgebouwen vallen dus niet onder deze verplichting.
Wat is de prijs van een EPC?
Er is geen vaste kostprijs voor een EPC NR. Het beste wat je kan doen is dus de prijs van verschillende energiedeskundigen vergelijken.
Weet je niet waar te beginnen met je zoektocht naar een deskundige. Onze experten helpen je graag op weg.
Wat is de sanctie?
VEKA controleert steekproefsgewijs en sanctioneert met administratieve geldboetes. Kan je tijdens een controle geen geldig EPC NR voorleggen, dan riskeer je een boete van een bedrag tussen de 500 en 5.000 euro.
Het betalen van de boete zorgt er echter niet voor dat er geen EPC NR meer opgemaakt moet worden.
De verplichting voor de opmaak blijft bestaan!
Let op!
De verplichting om over een EPC NR te beschikken breidt nogmaals uit op 1 januari 2026 tot alle grote niet-residentiële gebouwen, ongeacht de bruikbare vloeroppervlakte. Het kan dus zeker geen kwaad om een EPC NR te laten opstellen, ook al val je nog niet onder de huidige verplichting.