Nieuws  |  

10.10.2023

Voorlopig akkoord over afbraak en heropbouw aan 6%

Heb je een vraag over dit artikel?
Contacteer ons hier!

Over de verlaagde btw op afbraak en heropbouw is de laatste tijd al veel inkt gevloeid.

In het kader van de recente begrotingsonderhandelingen zou nu een goedgekeurd voorstel op tafel liggen dat er in grote lijnen als volgt uitziet:

  • Afschaffing van de tijdelijke maatregel.
  • De ‘oude’ regeling afbraak en heropbouw die bestond voor centrumsteden zou worden uitgebreid tot het volledige grondgebied, maar tegelijkertijd zou ze nog enkel kunnen gebruikt worden voor de enige en eigen woning (of woningen bestemd voor lange termijn sociale verhuur). Afbraak en heropbouw van een woning om die later te verhuren of te verkopen zou dus niet meer in aanmerking komen. De maatregel wordt met andere woorden enkel nog toegankelijk voor particulieren en niet langer voor de professionele sector (bouwpromotoren of (private) investeerders).
  • Er zou voorzien worden in een overgangsregeling tot eind 2024 voor projecten die al gestart zijn onder de bestaande tijdelijke maatregel. Dit zou dus betekenen voor projecten gestart in 2023 (of vroeger), dat er nog aan 6% kan verkocht (en gefactureerd) worden tot eind 2024. Hierover zijn nog geen verdere details bekend.

Een grote impact dus voor bouwpromotoren, want dit akkoord betekent dat het verlaagd tarief niet meer zal kunnen toegepast worden op de verkopen van door hen afgebroken en heropgerichte woningen.

We volgen dit uiteraard verder voor jou op.

Aarzel zeker niet ons hier te contacteren bij vragen.

Wens je een gesprek over de juiste aanpak voor jouw onderneming?  Maak dan hier een afspraak met onze pro experts!