Alle Europese lidstaten hadden tot 6 juli de tijd om de Europese wetgeving rond duurzaamheidsrapportering (CSRD) om te zetten in nationale wetgeving. België heeft deze deadline niet gehaald, waardoor er op vandaag nog geen compleet overzicht is hoe deze duurzaamheidsrapportering er zal uitzien in België. De mogelijkheden om op nationaal niveau af te wijken van de Europese wetgeving zijn echter eerder beperkt, waardoor de Europese wetgeving er alvast voor zorgt dat je aan de slag kan met de opmaak van duurzaamheidsrapport.
Moet mijn onderneming een duurzaamheidsrapport opmaken?
Grote ondernemingen (op consolidatieniveau) worden vanaf 2026 verplicht om naast hun financiële rapportering ook een duurzaamheidsrapport te publiceren. Het eerste rapport dat inzage moet geven in de verschillende duurzaamheidspijlers zal betrekking hebben op de activiteiten die plaatsvonden in 2025.
De Europese Commissie definieert grote ondernemingen als alle ondernemingen die minstens twee van de drie volgende criteria overschrijden gedurende twee opeenvolgende jaren:
- > 50 miljoen EUR omzet
- > 25 miljoen EUR balanstotaal
- > 250 werknemers
Betekent dit uitstel dat de wetgeving rond duurzaamheidsrapportering er mogelijk niet komt?
Dat België de deadline van 6 juli niet gehaald heeft, verandert niets aan het feit dat de wetgeving rond duurzaamheidsrapportering er onvermijdelijk aankomt. Wellicht wordt de omzettingswet in het najaar van 2024 gestemd en hebben alle Belgische ondernemers dan een volledig zicht op de verwachtingen van de wetgeving rond duurzaamheidsrapportering.
Het rapporteringstijdstip voor grote ondernemingen zoals door Europa vastgelegd om in 2026 te rapporteren over 2025 kan niet gewijzigd worden door nationale wetgeving en staat bijgevolg ook vast. Dat België de deadline voor omzetting in nationale wetgeving mist, kan en zal niets aan dit rapporteringstijdstip veranderen.
We volgen dit uiteraard verder op en voorzien een update van dit artikel zodra er meer zicht is op de implementatie van duurzaamheidsrapportering in de Belgische wetgeving.
Wat kan Titeca Pro Accountants & Experts voor jou betekenen?
Voor alle ondernemingen:
- Als je als niet-verplichte onderneming een vraag hierover krijgt van je klant of leverancier kunnen we voor jou een kader scheppen waarom je deze vraag ontvangt en hoe je hiermee kan omgaan.
Voor ondernemingen die verplicht worden een duurzaamheidsrapport op te stellen:
- We kunnen voor jou bepalen of jouw onderneming een duurzaamheidsrapport zal moeten opstellen en wanneer dit eventueel het geval zou zijn.
- We kunnen inzicht geven hoe strikt of uitgebreid je kan gaan in deze rapportering en waarom dit zinvol kan zijn.
- We kunnen jou faciliteren in het bepalen van jouw duurzame prioriteiten en hoe je een dubbele materialiteitsanalyse uitvoert.
Ben je net zoals wij helemaal pro duurzaamheid? Check dan onze duurzaamheidspagina.
Aarzel zeker niet ons hier te contacteren bij vragen.
Wil je graag dit onderwerp proactief aanpakken zodat ook jij kan impact maken om een duurzamere wereld te creëren? Maak dan hier een afspraak met onze pro experts!