TITECA PRO EXPERTS

Professionele, proactieve en productieve begeleiding bij kredieten

Vul hier een subtitel in max 6 woorden

Vul een inleiding in van maximum 4 lijntjes lang. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum atoque penatibus et magnis dis parturient montes muolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo.

Veelgestelde vragen

Zorg er bij het indienen voor dat uw dossier zo volledig mogelijk is. Op die manier beschikt de bank over alle noodzakelijk informatie om een kredietvoorstel op te maken. Daarnaast geeft een goed voorbereid en volledig dossier ook een professionele indruk. Documenten die zeker niet mogen bij de een kredietvraag zijn de financiële gegevens (verleden & toekomst) van de betrokken partijen en een toelichting van de kredietnemer en het investeringsproject.

Wanneer de bank een krediet toestaat worden hier steeds waarborgen voor gevraagd. Het type waarborg is steeds afhankelijk van de financiering die wordt toegekend. Voor de financiering van de aankoop, constructie of verbouwing van een onroerend goed wordt de voorkeur gegeven aan de combinatie van een hypothecaire inschrijving en een hypothecair mandaat.

Voor de financiering van bedrijfskapitaal wordt er gebruikelijk een pand ondernemingsgoederen gevestigd. Voor overnamefinanciering is dit gebruikelijk een pand op de aandelen.

De toegekende rentevoet bestaat steeds uit de combinatie van een basisrente en een marge. Hoe langer de looptijd van het krediet, hoe hoger de basisrente. Daarnaast rekent de bank een marge aan. Deze marge is een vergoeding die de bank ontvangt voor het risico die ze neemt en voor de kost voor de verwerking van het krediet. De marge is steeds afhankelijk van het type dossier, de cijfers van de vennootschap en het doel van het krediet.

Kies je voor een krediet op lange termijn met een variabele rentevoet? Dan wordt je rente gebaseerd op een korte termijn rentevoet en zal deze dus lager liggen. Hou er rekening mee dat rente dan (voor een onderneming) ongelimiteerd kan stijgen bij de volgende rentevoetherziening.

Naast rentekost gedurende de volledige looptijd van het krediet wordt bij het afsluiten van een krediet steeds een dossierkost aangerekend. Daarnaast zijn er op alle kredieten ook periodieke beheerskosten van toepassing. Bij kredieten die niet onmiddellijk volledig worden opgenomen kan ook een reserveringsprovisie van toepassing zijn.  Kosten die onrechtstreeks verbonden kunnen zijn aan de kredietvraag zijn kosten voor het vestigen van de waarborgen (notaris), bijkomende verzekeringen en erelonen.

Ga na of uw kredietovereenkomst volledig in overeenstemming is met uw kredietvoorstel. Wees hiervoor extra aandachtig op de waarborgen en bijkomende voorwaarden die worden gesteld.

Bij de herfinanciering van een krediet dient u rekening te houden met de diverse kosten die verbonden zijn aan de vervroegde terugbetaling ervan. Daarnaast zijn ook de huidige rentevoet van het krediet en de resterende looptijd van groot belang. Voor grote onderneming is de herfinanciering van een krediet met een vaste rentevoet nooit interessant. Voor kmo’s en particulieren dient een herfinanciering case by case berekend te worden.

Door gebruik van de onroerende leasing beschikt over meer zekerheden in het dossier. Hierdoor kan de bank een hoger kredietbedrag toekennen aan een voordelig tarief. Hou er rekening mee dat een onroerende leasing in de eerste 15 jaar niet kan worden stopgezet zonder fiscale gevolgen. Gezien dit een complexe constructie vereist dit steeds juridische en boekhoudkundige bijstand.

Voor de financiering van een wagen kan u zowel bij een kredietinstelling al bij uw leverancier terecht. Naast klassieke is ook leasing financiering is ook leasing een erg populaire optie. Bij On-Balance lease bedraagt de aankoopoptie op het einde steeds minder dan 16%; Bij off-balance lease is dit steeds hoger. Bij off-balance lease bestaat er ook een mogelijkheid om bijkomende diensten af te nemen.

Naast de klassieke bancaire financiering kan u bij diverse partijen terecht. Enerzijds kunnen mensen uw omgeving (FFF) uw financiering aanbieden in de vorm van schenkingen, leningen of kapitaal. Hetzelfde geldt voor externe investeerders. Hou er rekening mee dat professionele investeerders steeds een marktconform rendement verwachten voor hun investering. Voor start- en groeibedrijven bieden ook diverse overheidsinstanties financiële steun aan in de vorm van subsidies, leningen of kapitaal.

Indien verdere optimalisatie van uw werkkapitaal (debiteurenbeheer, voorschotfacturatie,…) niet mogelijk is kan u bij de bank terecht voor een vast voorschot of straight loan. Daarnaast bestaan er ook diverse vormen van factoring. Voorbeelden hiervan zijn klassieke factoring met of zonder verhaal, silent factoring en single invoice factoring. Gezien deze eerder complex (en duur) zijn, zij ze vooral gericht op grote en stabiele ondernemingen.

Financiering van een buitenlands onroerend goed bij een Belgische bank is enkel mogelijk wanneer er waarborgen voorhanden zijn waar de bank aanspraak op kan maken. Voorbeelden hiervan zijn binnenlands onroerend goed die vrij en onbelast is of een beleggingsportefeuille die het kredietbedrag overschrijdt.

Voornaam achternaam

Pro expert lorem ipsum

Voornaam achternaam

Pro expert lorem ipsum

Uw pro expert:
een vertrouwenspersoon

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.

Bespreek uw case met één van onze experten.

titeca: digitaliseren binnen uw bedrijf

Wie is Titeca?

De overname van een bedrijf is een berekend risico. Daarvoor is niet alleen kennis belangrijk, maar ook ervaring. Vanzelfsprekend beschikken onze pro- experts over beide. Maar er is meer. Onze experts hebben niet alleen aandacht voor de cijfers, maar ook voor de mens(en) achter het verhaal. Die betrokkenheid vertaalt zich in onze proactieve, professionele en productieve aanpak.

Nieuws en verhalen van deze levenslusfase