verhalen  |  

Klanten

The Outsider kleurt buiten de lijntjes

Sector

Locatie

Oudenaarde, de Belgische kust, de Ardennen

Delen

The Outsider en Titeca pro accountants & experts werken al van dag een samen. Die samenwerking zorgde doorheen de jaren voor een professionele kruisbestuiving. Een boeiende rit met heel wat mooie verhalen.

Van intuïtief avontuurlijk ondernemen naar sterke strategie 

Hendrik Vandermarliere (55) was altijd al een avontuurlijke ‘wildebras’. Als kind deed hij niks liever dan ravotten met zijn vrienden van de KSA. Als student koos hij voor een sportopleiding in ’t Sportkot in Leuven en hij was ook officier bij de paracommando’s. 

‘Tussendoor’, intuïtief en schijnbaar toevallig, richtte hij The Outsider op, een veelzijdig bedrijf dat sportieve, ontspannende en avontuurlijke buitenactiviteiten aanbiedt, horecazaken uitbaat en zo’n 40 vaste medewerkers tewerkstelt op verschillende locaties. 

Het hogere doel van alles wat Hendrik onderneemt? “Mensen een fijne, zorgeloze dag bezorgen die ze zich nog lang herinneren.”

Van grot tot vlot and beyond  

“Het begon tijdens mijn studie, zo’n 31 jaar geleden,” herinnert Hendrik zich. “Ik organiseerde een buitenevenement en koos voor een speleo-initiatie. Dat was toen nog niet zo ingeburgerd, je had enkel de Grotten van Han. Het event sloeg aan, deelnemers wilden dat ook weleens doen met hun scoutsgroep of voetbalploeg en voor ik het goed en wel besefte, begeleidde ik meerdere groepen. Zo ontstond het idee om een bedrijf op te richten. Mijn vader verklaarde me gek en zei dat mensen me heus niet zouden bellen om een hele dag in een grot rond te kruipen. Maar … hij gaf me wel zijn zegen. En dus ging ik aan de slag.” 

Hendrik startte The Outsider met enkele vrienden. “We kochten een schooltje in Comblain-au-Pont, aan de samenvloeiing van de Ourthe en de Amblève, en vormden het om tot een hotelletje met zeven kamers en vier slaapzalen. Naast speleologie, boden we o.a. ook tochten met de kajak, mountainbike en vlotten aan. We breidden onze activiteiten steeds verder uit. We groeiden al snel. Mijn partner verliet de zaak en Steven Van Erps stapte mee in het bedrijf. We richtten ons nog steeds op scholen, maar ook steeds meer op jongeren, vriendengroepen, families, individuen en bedrijven.” 

Afbeelding van test

test

"Emmanuel Titeca heeft ons enorm geholpen op strategisch vlak. Ook onze dossierbeheerder Els Decru is voor ons veel meer dan een accountant."

Op avontuur in de Vlaanders

Na tien jaar van Ardense avonturen, besloten Geert Uytterhoeven en Annick Claeys, beide sportmonitor in de Ardennen, samen met Hendrik, de activiteiten uit te breiden naar Vlaanderen.  “Tot dat ogenblik was het ondenkbaar om in Vlaanderen ‘avontuurlijk’ te ondernemen. We vonden een binnenschip in Nieuwpoort dat als thuisbasis kon dienen. Zo ontstond het dochterbedrijf The Outsider Coast.”

Weer tien jaar later liet Hendrik zijn blik op een locatie in Oudenaarde vallen. “Een prachtig domein in een natuurlijk overstromingsgebied van de Schelde, met veel moerassen. We schreven een masterplan uit en kregen de goedkeuring van de stad om er een avonturendomein in te richten met onder meer een moerasparcours, blotevoetenpad, klimtoren, klimzaal, horeca en een feestzaal. Later volgde het cable park, waar je kan waterskiën en wakeboarden. Momenteel bouwen we ook een avonturendomein naast de nieuwe sporthal van Aalst, vlakbij de Dender, een schitterende rivier die je kan afvaren tot in Wallonië.”  

 

Op vandaag worden de diverse vestigingen gerund door volgende pioniers: The Outsider Ardennes door Steven Van Erps, The Outsider Coast door Geert Uyterhoeven The Outsider Vlaamse Ardennen door Hendrik Vandermarliere

Te lucht, te water en te land: onbezorgd beleven

Je hebt het al begrepen: The Outsider is van vele markten thuis en baadt ook verschillende horecazaken en logies uit op Vlaamse en Waalse locaties. “We zetten het Outsider-team ook in als een event- en reisbureau voor natuurlijke reizen en teambuildings. Wil je met een hondenslee door Noorwegen trekken of de Mont Blanc beklimmen? The Outsider regelt het. Ook voor teamevents zijn we niet gebonden aan onze eigen locaties. We werken met de glimlach een idee op maat uit.” 

“Vergis je niet, The Outsider is er niet enkel voor avonturiers. We bieden activiteiten aan voor jong en oud, sportief en minder sportief. We willen IEDEREEN een onbezorgde dag laten beleven. Onze monitoren zijn geschoold en delen graag hun kennis, die educatieve toets tijdens de activiteiten is een belangrijke waarde van The Outsider. Tijdens het kajakken bijvoorbeeld, leggen we de verschillende technieken uit. The Outsider biedt ook een compleet aangepast pakket aan voor minder mobiele mensen en mensen met een beperking. Zij kunnen onder meer gebruik maken van onze zitski en funtubes, kleine opblaaszetels die worden voortgetrokken over het water. Onze ‘coast-monitoren’ begeleiden ook mensen met een beperking tijdens skireizen.” 

 

Natuurlijk avontuurlijk 

Hendrik houdt van de natuur en heeft vanaf het begin sterk ingezet op natuur en milieu. “We zien er op toe dat we de natuur niet schaden en doen aan sensibilisatie. Tijdens alle activiteiten leggen we bewust de link met de natuur. Bij The Outsider mogen kinderen nog echt spelen, zich vuil maken en hun grenzen opzoeken. Tegelijkertijd doen ze geweldige natuurervaringen op. The Outsider doet aan natuurbeheer. Zo plantten we dit jaar al 120 bomen op het domein in Oudenaarde. Het hele team heeft aandacht voor duurzaamheid en ecologie, met onder meer waterbesparende maatregelen, zonneboilers en zonnepanelen.”   

niks invullen hier

"The Outsider organiseerde al meerdere teambuildings voor de medewerkers van Titeca. Een mooie kruisbestuiving."

Bij de Titeca’s, jeugdzondes en zaken doen 

De families Vandermarliere en Titeca delen een lange voorgeschiedenis. “Vincent en Miguel zaten bij me in de klas op het Klein Seminarie in Roeselare. Ik kwam vaak bij hen thuis en zij bij ons. Onze ouders kenden elkaar ook goed. 

Voor ik The Outsider oprichtte, ging ik dan ook met Henri Titeca praten. Hij begeleidde me bij de opstart van een coöperatieve. Titeca ontfermt zich reeds vanaf dag één over mijn boekhouding. We go way back! 

Ook voor elke uitbreiding en de uitbouw van onze dochterbedrijven wonnen we telkens advies in bij Titeca. Emmanuel Titeca heeft ons enorm geholpen op strategisch vlak en bouwde The Outsider mee op van dag één tot de huidige structuur. Een win-win relatie, geen twijfel mogelijk.

“Ook onze dossierbeheerder bij Titeca, Els Decru, is voor ons veel meer dan een accountant. Ze volgt ons vanaf dag twee. Ze kent de ins en outs van The Outsider en weet wat de gevoeligheden zijn. Zo raadde ze ons aan om onze krachten te bundelen en zaken als marketing, communicatie en het veiligheidsbeleid samen te doen. Dat maakt de samenwerking heel sterk.  Onze interne boekhoudster en de Titeca-klantverantwoordelijken Damienne, Laura en Stephanie, zorgen ervoor dat het cijfermatige vlot loopt. 

Ook de juridische specialisten van Titeca ervaren we als een enorme meerwaarde. We organiseerden al meermaals de teamevents van Titeca, een mooie kruisbestuiving.” 

Zit ondernemen ook in jouw bloed?

Deel je dromen met ons. Titeca gaat veel verder dan de begeleiding van je boekhouding. Ontdek het uitgebreide Titeca-dienstenaanbod en de andere boeiende ondernemersverhalen.