Nieuws  |  

7.05.2020

Aanvraag compensatiepremie Vlaams Gewest beschikbaar

Heb je een vraag over dit artikel?
Contacteer ons hier!

Deze eenmalige premie van 3000 euro gaat naar ondernemingen die niet verplicht werden om te sluiten, maar een omzetverlies van minstens 60% hebben geleden ten gevolge van de genomen coronamaatregelen. Deze week zullen de eerste betalingen al gebeuren.

Het gaat om bedrijven in bijvoorbeeld de evenementensector waar ook veel freelancers werken, maar ook verhuurbedrijven of cateraars. Of medische en paramedische beroepen zoals kinesitherapeuten en logopedisten. Maar ook winkels in essentiële diensten zoals een pralinewinkel of wijnhandelaar die heel wat minder bezoekers over de vloer krijgen en dus een veel lagere omzet hebben. Net zoals schilders of loodgieters die enkel nog dringende herstellingswerken mogen uitvoeren.

 

Hoe ziet de compensatiepremie eruit?

  • Het is een éénmalige compensatiepremie van € 3.000
  • De omzetdaling is minstens 60% in de periode tussen 14 maart 2020 en 30 april 2020 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (of een andere relevante periode)
  • De omzetdaling is het gevolg van de genomen coronamaatregelen
  • Voor starters gaat het om een omzetdaling van minstens 60% ten opzichte van hun neergelegd financieel plan

Voor zelfstandigen in bijberoep is de hoogte van de premie afhankelijk van hun beroepsinkomen. Als een zelfstandige met een beroepsinkomen van meer dan 13.993,78 euro  kunnen ze een beroep doen op de premie van 3.000 euro.  Als zij een inkomen hebben tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro dan kunnen ze een beroep doen op een compensatiepremie van 1.500 euro. De premie van 1.500 euro geldt ook voor dezelfde groep zelfstandigen in bijberoep die verplicht moeten sluiten.

 

De premie kan vanaf nu aangevraagd worden op https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/corona-compensatiepremie. De aanvraag moet online ingediend worden uiterlijk op 30 juni 2020.

 

Hoe je deze premie kan aanvragen, kan hier terugvinden: https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/corona-compensatiepremie/hoe-vraag-je-de-corona-compensatiepremie-aan

 

Compensatiepremie Waals en Brussel Gewest

Wat betreft de Waalse variant van de compensatiepremie, kan dit voorlopig nog niet worden aangevraagd. Ook wat Brussel betreft, volgen we dit verder op de voet op en zullen we u hierover de nodige updates brengen.

 

Indien je hierover meer informatie wenst, contacteer ons dan op het nummer 051 26 82 68  of via e-mail naar info@titeca.be.