Nieuws  |  

22.09.2021

Horeca: Wat verandert er na 1 oktober?

Heb je een vraag over dit artikel?
Contacteer ons hier!

Einde van de tijdelijke btw-verlaging naar 6%

Om de horecasector de nodige ondersteuning te bieden werd op 8 mei 2021 een tijdelijke verlaging van de btw-tarieven ingevoerd op maaltijden en dranken. Op 30 september 2021 loopt deze tijdelijke verlaging af waardoor de oude btw-tarieven opnieuw van toepassing zijn en de GKS-systemen opnieuw moeten worden aangepast.

 

Welke tarieven zijn er vanaf 1 oktober van toepassing?

Concreet zijn terug de volgende btw-tarieven van toepassing in de horecasector:

Verbruik ter plaatse (restaurant- of cateringdienst Tijdelijk tarief (08/05/2021-30/09/2021) Algemeen tarief
Maaltijden 6% 12%
Niet-alcoholische dranken (<= 1,2% vol) 6% 21%
Alcoholische dranken (> 1,2% vol) 6% 21%
Bieren met alcoholvolumegehalte <= 0,5% vol 6% 21%
Bieren met alcoholvolumegehalte > 0,5% vol 6% 21%

 

Waarop was de verlaging niet van toepassing en verandert er na 30 september dus niets?

  • Afhaalmaaltijden (take-away) bleef 6%.
  • Eenvoudige levering van alcoholhoudende dranken bleef 21%​​​​​​​

 

Wat met het GKS-systeem?

Om de btw-verlaging praktisch te kunnen verwezenlijken, is het voor de gebruikers van de geregistreerde kassa noodzakelijk om tijdig de kassaprogrammatie aan te passen. Elke GKS beschikt standaard over vier btw-codes waaraan een specifiek tarief gekoppeld is: A (21%), B (12%), C (6%) en D (0%). Om het verlaagd btw-tarief correct te registreren in de GKS is vereist om alle artikelen (= maaltijden) waaraan momenteel code C (6%) toegewezen werd aan te passen naar code B (12%). Ook de dranken dienen een andere btw-code te krijgen, code A (21%) i.p.v. code C (6%).

De code C (6%) voor take-away blijft ongewijzigd.

Indien je niet zeker bent hoe je de btw-code van een artikel wijzigt, neem je best contact op met de leverancier van de GKS. Het wijzigen van de btw-codes zelf of het gebruiken van andere artikels waarop een verlaagd btw-tarief standaard van toepassing is zoals bijvoorbeeld take-away, wordt ten zeerste afgeraden.

De tariefverlaging eindigt op 30/09/2021. Vergeet dus ook zeker niet om de nodige wijzigingen tijdig door te voeren om vanaf 01/10/2021 terug de normale tarieven te hanteren.

 

Coronapas Brussel

Het is zo goed als zeker dat vanaf oktober je zal moeten aantonen dat je gevaccineerd bent of negatief getest hebt in zorginstellingen, sport- en fitnesscentra  maar ook in cafés, restaurants en nachtclubs. Ook bij evenementen en feesten vanaf 50 personen binnen en vanaf 200 personen buiten zal je een coronapas moeten voorleggen. Ook de mondmaskerplicht blijft nog even gelden in de Brusselse horecasector.

Het zou gaan om een uitzonderlijke en dus ook tijdelijke maatregel die maximaal drie maanden zal duren. Halverwege oktober beginnen de controles en sancties.

 

Officiële heropening dancings, discotheken en nachtclubs

We hebben er met zijn allen erg lang op moeten wachten maar 1 oktober is het eindelijk zover: in het ganse land mogen dancings, discotheken en nachtclubs hun deuren opnieuw openen. Dit op voorwaarde dat het Covid Safe Ticket gebruikt wordt en de luchtkwaliteit en ventilatie verzekerd zijn. Danscafés hoeven op hun beurt dan weer geen Covid Safe Ticket op te vragen.

Het overlegcomité van afgelopen vrijdag heeft evenwel meegegeven dat de regio’s afzonderlijk mogen beslissen om enkele maatregelen toch iets strikter aan te pakken of te nuanceren. Maar dit zal/kan evenwel de aankomende feestvreugde niet drukken. Aan alle uitbaters alvast een knallende start gewenst!

 

Heb je vragen over het einde van de tijdelijke btw-verlaging? Aarzel niet om ons hier te contacteren.