Nieuws  |  

5.05.2023

Vraag nu energiesteun aan voor eerste kwartaal 2023

Heb je een vraag over dit artikel?
Contacteer ons hier!

Na de Vlaamse energiesteun voor het vierde kwartaal van 2022 heeft de Vlaamse Regering op 21 april 2023 beslist om ook steun toe te kennen aan ondernemingen die in het eerste kwartaal van 2023 nog steeds geconfronteerd werden met stijgende energie-uitgaven ten gevolge van het conflict in Oekraïne. Deze steun moet gezonde ondernemingen verder continuïteit bieden en hen vrijwaren van het faillissement. 

 

Voor wie?

Alleen ondernemingen met een daling van de EBITDA in de steunperiode (het eerste kwartaal van 2023) ten opzichte van de referentie-EBITDA (één vierde van de EBITDA van het kalenderjaar 2021) én met een negatieve EBITDA in de steunperiode of met een daling van de EBITDA van minstens 50% in de steunperiode ten opzichte van de referentie-EBITDA komen in aanmerking voor steun. Ze moeten bovendien in 2021 minstens 7.500 EUR aan kosten voor aardgas en/of elektriciteit in hun Vlaamse vestigingen hebben.

 

Voor wat?

De steun is een tussenkomst in de stijgende energie-uitgaven ten gevolge van het conflict in Oekraïne.

De totale meerkost van de energie-uitgaven voor elektriciteit en aardgas (inclusief CNG en LNG) dient minstens 50% van de EBITDA-daling te bedragen voor een EBITDA-daling van 50% tot 70% of minstens 35% van de strikt positieve referentie-EBITDA voor een EBITDA-daling van meer dan 70%.

 

Hoeveel?

De energiesteun bedraagt 25% tot 35% van de subsidiabele meerkosten voor aardgas en elektriciteit in het eerste kwartaal van 2023.

Energie-intensieve ondernemingen en energie-intensieve ondernemingen actief in specifiek getroffen sectoren komen in aanmerking voor verhoogde steun.

De Vlaamse Regering stelt voor deze steunperiode in totaal 125 miljoen EUR ter beschikking.

 

Hoe aanvragen?

Je kan deze steun aanvragen op het platform van VLAIO (roze knop) tot 30 juni 2023 om 12.00 uur.

Hier vind je alle info over deze steunmaatregel.

 

Heb je vragen over dit artikel? Aarzel zeker niet ons hier te contacteren.

Wens je een gesprek over de juiste aanpak voor jouw onderneming? Maak dan hier een afspraak met onze pro experts!