Op 30 september 2024 legde de nieuwe Vlaamse regering onder leiding van minister-president Matthias Diependaele de eed af in het Vlaams Parlement. Met de publicatie van het nieuwe regeerakkoord, getiteld “Samen werken aan een warm en welvarend Vlaanderen”, zet de regering haar koers uit voor de komende vijf jaar. Dit Vlaams regeerakkoord bevat een aantal belangrijke fiscale wijzigingen die van groot belang zijn voor Vlaamse ondernemers.
Hier zijn de meest relevante punten voor jou op een rij:
1. Verlaging registratierechten voor eigen woning
Goed nieuws voor wie een eigen woning koopt: het registratierecht bij de aankoop van een enige en eigen woning daalt van 3% naar 2%. Dit nieuwe tarief zal van kracht zijn voor woningen waarvan de authentieke akten na 1 januari 2025 worden verleden. Dit maakt het voor particulieren aantrekkelijker om hun eerste woning aan te schaffen, wat ook een stimulans kan zijn voor de vastgoedsector.
2. Verhoging registratierecht voor beroepsverkopers
Voor beroepsverkopers in de vastgoedsector verandert er ook wat: het registratierecht op aankopen door beroepsverkopers stijgt van 4% naar 6%. Dit verhoogde tarief heeft nog geen specifieke ingangsdatum, maar het zal de kosten voor vastgoedprofessionals verhogen.
3. Hervorming erfbelasting
De erfbelasting wordt hervormd met als doel de belastingdruk te verlichten voor kinderen, langstlevende echtgenoten en zelfs voor verdere familieleden zoals broers en zussen. De focus ligt op kleine en middelgrote erfenissen, waarbij bepaalde complexe uitzonderingen worden geschrapt. Daarnaast worden maatregelen genomen om fraude tegen te gaan, zoals een verbeterde uitwisseling van informatie.
4. Verdachte periode niet-geregistreerde schenkingen verlengd
Een interessante wijziging voor wie met schenkingen werkt: de verdachte periode voor niet-geregistreerde schenkingen (zoals hand- en bankgiften) wordt verlengd van drie naar vijf jaar. Dit betekent dat, indien de schenker binnen vijf jaar na de schenking overlijdt, er alsnog erfbelasting verschuldigd is op de geschonken waarde. Voorheen was deze periode drie jaar.
5. Hervorming verkeersfiscaliteit voor elektrische voertuigen
De vrijstellingen van verkeersbelasting en de belasting op inverkeerstelling voor elektrische voertuigen zullen verdwijnen voor nieuwe inschrijvingen. Wie echter al een nulemissievoertuig heeft ingeschreven, behoudt de huidige vrijstelling. Voor leasingvoertuigen, die onder de Brusselse regelgeving vallen, zoekt de Vlaamse Regering afstemming met de andere gewesten.
6. Dienstencheques worden duurder
Ook voor wie gebruik maakt van dienstencheques is er een belangrijke wijziging. De prijs per cheque stijgt van 9 euro naar 10 euro, en de belastingvermindering van 20% wordt afgeschaft. Gebruikers zullen daardoor de volledige 10 euro per cheque betalen, wat vooral particulieren zal treffen die regelmatig diensten zoals huishoudhulp inhuren.
Wat betekent dit voor ondernemers?
De komende periode wordt het interessant om te zien hoe deze maatregelen concreet worden uitgewerkt. Voor ondernemers in vastgoed, belastingplanning en groene mobiliteit zijn er directe gevolgen, van hogere registratierechten tot aanpassingen in de verkeersfiscaliteit. De verlenging van de verdachte periode bij schenkingen vereist een herziening van schenkingsstrategieën, terwijl de hervorming van de erfbelasting het aantrekkelijker maakt om vermogen over te dragen naar de volgende generatie.
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en plan vooruit om optimaal gebruik te maken van de kansen die deze fiscale hervormingen bieden. Wij zullen je uiteraard informeren zodra de maatregelen definitief zijn.