Reststromen omzetten tot nieuw en 100% recycleerbaar beton. Dat realiseert De Brabandere in Veurne met een gloednieuwe installatie. Een fikse investering in de toekomst. De zin voor innovatie en de duurzame visie kregen een duwtje in de rug met strategische transformatiesteun van VLAIO. Maar er wordt al veel langer aan de weg getimmerd. “Tien jaar aan investeringen en R&D leidt tot dit kantelmoment”, zegt zaakvoerder Pieter De Brabandere.
De toekomst is circulair en beton is daar een perfecte bouwsteen in. Dat geloof drijft Pieter De Brabandere al sinds hij zich kan herinneren in zijn professionele ambities. Niet alleen binnen zijn eigen bedrijf, maar ook als voorzitter van de vzw Groen Beton Vert en als Voka-regiovoorzitter Veurne. Jarenlang timmeren aan de weg en stappen zetten die anderen soms als wilde dromen bestempelden kent nu zijn climax: familiebedrijf Group De Brabandere is erin geslaagd onzuiver zand op te waarderen tot hoogwaardig zand. Met die reststroom, die anders een weinig betekenende rol krijgt, maakt de bouwonderneming nu Eco-Beton.
De Belgische kust als inspiratie
De Brabandere is gevestigd in Veurne. Die locatie speelt een belangrijke rol in het pionierswerk dat nu op tafel ligt. Pieter De Brabandere legt uit: “Op de zone tussen De Panne en Nieuwpoort komt, bij wegen- en bouwwerken, altijd zand boven. Dit zand heeft een schitterende korrel, maar is voor 15% onzuiver. Daardoor was het onbruikbaar voor hoogwaardige toepassingen. Alles begon dus met het zuiveren van dit zand, al volgden er uiteraard nog heel wat stappen en onderzoek om tot beton te komen van een hoge kwaliteit en brede toepassingsmogelijkheden. Op een zo duurzaam mogelijke manier geproduceerd, natuurlijk.”
Het koste heel wat investeringen en onderzoek om tot dit grensverleggend resultaat te komen. Er kwam een was- en zeefinstallatie voor het zuiveren van het zand uit reststromen. Om te experimenteren met verschillende bindmiddelen plaatste De Brabandere bovendien 4 extra silo’s. Om de grondstoffen uit de zeefinstallatie te valoriseren tot ecologisch beton werd ook nog een tweede betoncentrale geplaatst.
En dan is er nog de indrukwekkende nieuwbouw, met onder meer een ruim labo en een grote, multifunctionele demonstratie- en vergaderruimte. Voor zijn innovatie kon Pieter De Brabandere rekenen op een subsidie van VLAIO, en voor de aanvraag en de opmaak van het dossier op de deskundige begeleiding van Titeca. “Deze premie dekte zo’n 8% van de totale investeringskost. Net het duwtje in de rug dat we nodig hadden.”
Een stevige denkoefening
Om een stevig subsidiedossier te bouwen, dachten Jos Leenknegt – expert subsidie bij Titeca – en Saskia Claeys – voormalige CFO van Group De Brabandere – actief mee over de plannen en dromen van Pieter. En dat heeft zo zijn voordelen. “Om de subsidie binnen te halen, moet je een grondig businessplan uitschrijven; Je moet je buikgevoel concreet maken. Met Jos als klankbord deden we zo al een groot deel van het werk vooraf. We wisten precies waar we naartoe wilden en hoe we de weg moesten afleggen. Onze technische expertise en het zakelijk en financieel inzicht van Titeca bleken een gouden combinatie. En zonder Jos hadden we wellicht ook nooit deze subsidie aangevraagd. Hij wist waar we mee bezig waren en stelde voor een dossier in te dienen. Jos zorgde ook dat de overdracht van dit dossier aan algemeen manager Emilie Thys vlekkeloos verliep.”
Met deze strategische transformatiesteun, de nieuwe installaties en het resulterende ecologisch beton zet Group De Brabandere zo een belangrijke volgende stap in zijn circulaire visie. De impact zal ook op andere niveaus in de sector merkbaar zijn. “Caroline Ledang, directrice van BE-CERT, kwam hier al een kijkje nemen en is overtuigd van de meerwaarde. Ook het algemene BENOR-beton kan een stuk duurzamer worden. Zo kunnen we de ecologische voetafdruk van onze sector met maar liefst 25% verlagen. Het imago van beton kan nog een boost gebruiken, maar het is echt het circulair bouwmateriaal bij uitstek. Zeker nu we reststromen kunnen inzetten voor de productie ervan. Met zo weinig mogelijk ontginnen van grondstoffen maken we op een duurzame manier een volledig recycleerbaar product: mooier kan het toch niet?”