Nieuws  |  

26.09.2022

Hoe energiezuinig moet mijn woning zijn vanaf 2023?

Heb je een vraag over dit artikel?
Contacteer ons hier!

Tegen 2050 wil de Vlaamse regering alle woningen energiezuinig maken, een toekomst die gezien het huidige energiedebacle, steeds dichterbij komt. Een van de eerste maatregelen die in dit plan wordt uitgevoerd, is de verplichting voor kopers om vanaf 1 januari 2023 een aangekochte woning met EPC-label E of F binnen de 5 jaar te renoveren tot een minimum EPC-label D. Maar wat houdt dit nu precies in en geldt dezelfde verplichting ook voor diegenen die reeds eigenaar zijn van een woning?

 

Wat is een EPC-label nu ook alweer?

Bij de aankoop van een woning, wordt een energieprestatiecertificaat (EPC) overhandigd aan de koper. Dit document toont aan de hand van een score hoe energiezuinig of energieverslindend jouw aankoop is: startend bij score A (energiezuinig) tot score F (energieverslindend). Koop je vanaf volgend jaar een woning met een EPC-score E of F, dan verplicht de Vlaamse overheid jou om deze binnen de vijf jaar energetisch te renoveren tot je minimum EPC-score D bekomt. Na vijf jaar zal een energiedeskundige vaststellen of jouw woning hieraan voldoet.

 

Wanneer geldt deze verplichting?

Deze renovatieverplichting geldt niet enkel bij notariële overdrachten in volle eigendom, maar ook bij het vestigen van een opstalrecht of een erfpacht. Een appartement wordt ook beschouwd als woning, waardoor de aankoop van een energieverslindend appartement ook valt onder de renovatieplicht.

 

Wat als ik niet renoveer?

Voldoe je hier niet aan, dan kan het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) een administratieve geldboete opleggen variërend van 500 tot 200.000 euro en wordt er een nieuwe termijn vastgelegd waarbinnen de D-score behaald moet worden.

 

Kan ik premies krijgen om te renoveren?

Energetisch renoveren kost geld. De Vlaamse overheid wenst Vlamingen aan te moedigen om hun woning te (laten) renoveren – of je hier nu toe verplicht bent of niet – door middel van een aantal steunmaatregelen:

  • De EPC-labelpremie van Fluvius komt rechtstreeks tegemoet aan nieuwe eigenaars die aan de renovatieverplichting onderworpen zijn. Je kan 2.000 tot 5.000 euro krijgen als je binnen de vijf jaar het EPC-label van je woning of appartement opkrikt.
  • Onder MijnVerbouwpremie zijn sinds 1 juli de vroegere renovatiepremie en de meeste energiepremies van Fluvius samengebracht: premies voor dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler en gascondensatieketel.
  • Wie binnen de vijf jaar investeert in minstens 3 of meer energiebesparende maatregelen die in aanmerking komen voor MijnVerbouwpremie (of minstens twee in combinatie met een ventilatiesysteem), kan bovendien een Totaalrenovatiebonus Minstens één van die investeringen moet wel gestart zijn voor 1 juli 2022.
  • Als je zonnepanelen laat plaatsen met een omvormervermogen van max. 10 kVA kom je in aanmerking voor een eenmalige premie van max. 1.500 euro.
  • Sinds 1 september 2022 kan de renteloze Mijn VerbouwLening aangevraagd worden. Met deze lening tot 60.000 euro kunnen renovaties gefinancierd worden die zowel focussen op woningkwaliteit als op het verbeteren van de energieprestatie. Mijn VerbouwLening vervangt sinds 1 september 2022 de Energielening en de Energielening+.
  • Wie een woning of appartement met een slechte energieprestatie koopt én dat pand binnen de 5 jaar grondig renoveert, kan bij de kredietgever naast de hypothecaire lening ook een renteloos renovatiekrediet De rente wordt door de Vlaamse overheid terugbetaald.

 

Moet ik ook renoveren als ik reeds eigenaar ben?

Niet alleen zal de verplichting om te renoveren tot het behalen van een bepaald label aangescherpt worden, daarnaast liggen er nog zaken voor bij de Vlaamse regering om burgers nog meer te verplichten tot renoveren.

Zo zijn er voor personen die reeds eigenaar zijn van een woning, ook verstrengingen op til. Tegen 2030 wil de Vlaamse regering dat appartementen en woningen in een gesloten bebouwing evolueren naar label D en woningen in open en halfopen bebouwing naar label E.

Meer nog: de doelstelling is om tegen 2050 alle woningen en appartementen een label A toe te kunnen kennen. Op heden is dit nog geen concrete verplichting, maar dit is alvast opgenomen in de energiedoelstelling van de Vlaamse regering.

Ten slotte bekijkt de Vlaamse regering momenteel ook of ze eigenaren van huurwoningen die energieverslindend zijn, kan verbieden de huurprijs volledig te indexeren zolang deze huurwoningen niet energiezuinig worden gemaakt.

 

Als (toekomstige) eigenaar zal je dus rekening moeten houden met steeds strenger wordende voorschriften. Wil jij alvast goed voorbereid zijn? Maak een afspraak met onze pro experts en samen bekijken we wat jouw volgende stap is.