Nieuws  |  

16.06.2020

Steunmaatregelen voor de economie krijgen vorm

Heb je een vraag over dit artikel?
Contacteer ons hier!

Sinds het uitbreken van de Corona-crisis werd gespeculeerd omtrent de fiscale steunmaatregelen die onze economie terug ademruimte zouden geven. Deze steunmaatregelen beginnen stilaan vorm te krijgen. Het is nog even wachten op de definitieve wetteksten maar de grote lijnen liggen intussen zo goed als vast en voor veel bedrijven zijn toch enkele opportuniteiten te vinden in deze maatregelen. Daarnaast werd ook een nieuwe reeks steunmaatregelen voor personeel goedgekeurd.

 

Fiscale steunmaatregelen

We onderscheiden twee grote categorieën in de fiscale maatregelen:

1) Ondersteuning van bedrijven die financiële moeilijkheden ondervinden

2) Maatregelen om het koopgedrag aan te wakkeren en dus de economie draaiende te houden.

Om bedrijven in financiële moeilijkheden te ondersteunen, zullen zij de mogelijkheid hebben om de verliezen die zij door de crisis lijden, te verrekenen op hun winst van het vorig jaar. Hierdoor daalt het bedrag dat zij dit jaar aan belastingen zullen betalen. Door deze verliesverrekening kunnen bedrijven dit jaar dus meer geld in hun onderneming houden. Deze verliesverrekening is aan diverse voorwaarden onderworpen, een correcte analyse zal dus zeker nodig zijn om deze maatregel toe te passen.

Vorige vrijdag werden ook enkele bijkomende maatregelen aangekondigd om de economie draaiende te houden. De belangrijkste maatregelen zijn de volgende:

  • De investeringsaftrek voor KMO’s wordt opgetrokken naar 25% voor investeringen tussen 12/03/2020 en 31/12/2020. Hierdoor kunnen KMO’s een fiscale aftrek van 25% genieten op alle kwalificerende investeringen die zij doorvoeren in die periode.
  • De aftrekbaarheid van kosten voor evenementen wordt tot 31/12/2020 verhoogd tot 100% i.p.v. 50%.
  • Het decembervoorschot inzake btw wordt met 1 maand uitgesteld.

 

Daarnaast wordt ook nog in een bijkomend tax shelter systeem voorzien voor personen die investeren in KMO’s en tal van andere kleinere maatregelen.

Deze nieuwe steunmaatregelen maken het voor KMO’s interessant om, ondanks te crisis, toch te blijven investeren en is het overwegen waard om evenementen toch niet uit te stellen.

De meeste maatregelen zijn aan voorwaarden onderworpen, wij kunnen u uiteraard bijstaan om te kijken welke steunmaatregelen op uw plannen van toepassing zijn.

 

Steunmaatregelen voor personeel

De kosten verbonden aan thuiswerk, maximaal 127 euro per maand, zullen in de toekomst makkelijker kunnen worden vergoed. Op heden is daarvoor in principe nog een ruling voor vereist met de fiscus, deze voorwaarde zou wegvallen.

Verder loopt het corona-ouderschapsverlof door tot 30 september van dit jaar. Het bedrag van de uitkering wordt ook verhoogd tot 150% van de traditionele ouderschapsuitkering voor alleenstaanden met gezinslast, en ouders die zorg dragen voor kinderen met een beperking. Alhoewel zelfstandigen normaal gezien geen aanspraak kunnen maken op ouderschapsverlof, kunnen zelfstandigen die hun activiteiten gedeeltelijk verminderen om voor hun kinderen te zorgen, toch aanspraak maken op een uitkering.

Daarnaast wordt in een overgang voorzien van tijdelijke werkloosheid door corona-overmacht naar klassieke economische werkloosheid. Werkgevers die hun omzet zien dalen met minstens 10 procent zouden aanspraak kunnen maken op deze vorm van tijdelijke werkloosheid, maar dan zonder de administratieve rompslomp die er normaal mee gepaard gaat. De werknemers krijgen 70 procent van hun laatste geplafonneerde loon en hebben daarnaast recht op twee dagen opleiding voor elke volledige maand werkloosheid.

 

Indien je hierover meer informatie wenst, contacteer ons dan op het nummer 051 26 82 68  of via e-mail naar info@titeca.be.