verhalen  |  

Klanten

Ondernemen op wielen, het gaat hard voor Jaguar Land Rover Spegelaere

Sector

Locatie

Brugge

Delen

Jaguar Land Rover Spegelaere is al jaar en dag een begrip in de West-Vlaamse hoofdstad. Aan het stuur zitten Filip en Frederik, die hun passie voor alles wat op vier wielen rijdt met de paplepel meekregen. Ze lieten de stranden van Knokke achter om samen hun succesvolle familiebedrijf in Brugge op de rails te krijgen. Sindsdien gaat het hard voor de broers. 

Opgegroeid met meel en oldtimers

“Mijn vader was bakker,” steekt Filip van wal. “Maar naast de bakkerij, had hij ook een sterke voorliefde voor auto’s en dan vooral oldtimers. Als kind reden we al graag mee in de Range Rover. Zijn eerste oldtimer was een Willys Jeep en later een oude Jaguar XK. Geen wonder dus dat mijn broer en ik beiden voor de studierichting autotechniek kozen. Ik had mijn eerste job bij Land Rover in Oostende. Toen kwam er in Brugge, waar nog geen Landrovergarage was, een toplocatie vrij.”

We schrijven het jaar 1997. Filip is dan 23, zijn broer Frederik 27. Maar het ondernemersbloed kruipt duidelijk waar het niet gaan kan. “Mijn broer en ik besloten de sprong te wagen. We begonnen in een huurpand in Oostkamp. Toen het gebouw in Brugge klaar was, verhuisden we naar de huidige locatie. In het begin verdeelden we Landrover en MG – Rover. We deden alles met ons tweeën: verkoop, administratie, onderhoud en herstellingen. Je kan je voorstellen dat we veel uren draaiden. We begonnen dan ook vrij snel medewerkers aan te nemen. In 2005 ging MG – Rover failliet, maar Land Rover verkocht zo goed, dat ons bedrijf bleef groeien.”

Afbeelding van test

test

“Onze nieuwbouw vergde een enorme investering en ik was maar wat blij dat we Titeca aan onze zijde hadden!”

Ondernemen da’s straffe beslissingen nemen

“In 2016 kwam Jaguar erbij, door een wereldwijde samenwerking tussen Land Rover en Jaguar. Dat vergde de nodige aanpassingen aan ons gebouw en showroom. We hebben heel lang met onze architect rond de tafel gezeten over de vraag: passen we het bestaande gebouw aan of zetten we meteen een gloednieuwe vestiging neer? Omdat onze vestiging nog geen twintig jaar oud was, leek dat nogal drastisch. Een optie was dit gebouw verhuren of verkopen, maar in Brugge heb je weinig A-locaties voor een garage, dus besloten we vrij snel om volledig opnieuw te beginnen. Een hele onderneming, dat wel.”

“Momenteel werken we samen met twintig medewerkers. Mijn broer en ik voelen elkaar heel goed aan. We kunnen de discussies die we de afgelopen twintig jaar hadden op één hand tellen.”


Strak betrokken

“In de beginperiode hadden we Erik Martens, onze nonkel, als accountant. Hij was boekhouder in Merelbeke en stelde een prachtig financieel plan op. Erik heeft ons altijd heel goed begeleid, tot hij ziek werd en overleed. Voor zijn dood liet hij zijn kantoor over aan Titeca. Ondertussen maakten we de overstap naar het kantoor in Roeselare. We werken nauw samen met onder meer Bram, Veerle en Marijke. Wat ik zo tof vind, is dat Titeca meer dan een boekhoudkantoor is, ze kunnen ondernemers begeleiden op heel veel verschillende vlakken. Zo heeft Titeca ons echt goed begeleid bij het realiseren van deze nieuwbouw, met een strak financieel plan. Marijke voerde de onderhandelingen met de bank. Ze doet dat fantastisch. We werken nu al jaren samen met onze accountverantwoordelijke Veerle. Die vertrouwensband vind ik belangrijk. Ze kent de geschiedenis en ons dossier door en door. Bovendien kent Veerle het merk goed, wat onder andere belangrijk is voor onze verplichte reportage aan Jaguar-Land Rover.”


Terug naar de kust

Over de vraag wat zijn advies aan jonge ondernemers is, hoeft Filip niet lang na te denken. “Hou je voetjes stevig op de grond, ook al gaat alles heel goed. Het kan op elk moment stagneren of dalen. Zo hebben wij de bankencrisis van enkele jaren geleden goed gevoeld. Op zo’n moment is een goede boekhouder onontbeerlijk. Iemand die je cijfers in de gaten houdt en je niet verder laat springen dan je stok lang is. Onze nieuwbouw vergde een enorme investering en ik was maar wat blij dat we Titeca aan onze zijde hadden!”

Niet enkel zijn zaak loopt hard, ook Filip waagt zich weleens aan hardlopen. “Ik vind het heerlijk om ’s avonds nog een uurtje te lopen of mountainbiken om mijn hoofd leeg te maken. In het weekend gaan we vaak terug naar Knokke, waar mijn ouders nog altijd wonen. Ik woon graag in Brugge, maar ik mis de zee.”


Reizen en racen

Of er opvolging voor de toekomst is voorzien, weet Filip nog niet. “Ik heb twee dochters van 13 en 15. Als zij ooit de zaak willen verderzetten, zou ik dat natuurlijk fantastisch vinden, maar ik laat hen daar vrij in. Ze koesteren in elk geval de nodige interesse in auto’s. Twee keer per jaar trekken we er met klanten op uit voor een 4×4-trip, één weekend en één langere reis. We doorkruisen steeds een ander land. Zo zijn we al naar Hongarije, Schotland, Wales, Finland en Corsica geweest.

 

Ware autoliefde

’t Is moeilijk kiezen voor Filip, “Ik kan niet echt één favoriete wagen opnoemen, het is als kiezen tussen je eigen kinderen… De grote Range Rover blijft voor mij de beste auto ooit, maar momenteel heb ik de 100% elektrische I-Pace die echt fantastisch rijdt. In de zomer rij ik graag met mijn Defender cabrio waar de hond dan achteraan in de kofferbak zit met zijn oren in de wind. Het is, als autoliefhebber, inderdaad een voordeel zelf concessiehouder te zijn.”

Zit ondernemen ook in jouw bloed?

Deel je dromen met ons. Titeca gaat veel verder dan de begeleiding van je boekhouding. Ontdek het uitgebreide Titeca-dienstenaanbod en de andere boeiende ondernemersverhalen.