verhalen  |  

Klanten

Traiteur Gilbert, een toog gevuld met authentieke smaak

Sector

Locatie

Knokke

Delen

Dit is een inleidingsblok. Lettertype is iets groter dan het gewone tekstblok. Om de inhoud van dit blok aan e passen moet je deze globale widget eerst UNLINKEN. Vanaf dan kan je de inhoud ervan aanpassen, onafhankelijk van de andere “inleidingen”.

Authentiek kwalitatief      

We ontmoetten Marc Renaer, een zeer contentieuze ondernemer. Bij Traiteur Gilbert kan je sinds 1989 terecht voor, uitsluitend eigen visbereidingen en verse vis, zij aan zij in 20 meter toonbank. Aan keuze is er hier alvast geen gebrek. 

Als je deze traiteurzaak op het Frans Desmidtplein in Knokke-Heist binnenwandelt doet niks je op het eerste zicht vermoeden dat alle vispatés en visbereidingen nog volledig trouw aan tradities en telkens exact volgens eigen recepten, door een 7-koppig team bereid worden in het atelier achter de traiteurzaak. 

Het is je vast snel duidelijk, deze traiteurzaak is ook op een doordeweekse dag spic & span, een ware geoliede machine. Groenten snijden en vis schoonmaken, alles heeft z’n plaats. Marc toont de koude bereidingen zone, de voorverpakte bereidingen zone, de warme bereidingen aan het fornuis. Zelf staat hij nog heel vaak aan het fornuis.

test

test

"De adviseurs van Titeca leggen alles in de weegschaal en geven advies vanuit een helicopterview. Ondernemen is toch durven... Titeca kijkt mee in de toekomst en speelt in op onze toekomstplannen."

Gewikt & gewogen 

Marc schreef door de jaren heen eigen recepten uit. “Bij elke bereiding wordt alles hier gewikt en gewogen. We werken niet met de natte vinger. Wat de klant vandaag koopt, mag morgen niet anders smaken.” Marc en zijn echtgenote streven een consistente kwaliteit na.

 

Bescheiden deskundig      

Bescheidenheid is wat dit huis van traditie siert, authentieke smaak is waar den toog hier vol van ligt. Je staat er niet meer bij stil, veel traiteurs hebben voldoende vakkennis, maar zijn vaak handelaars geworden. Ze kopen sommige bereidingen aan en verkopen ze naast enkele eigen specialiteiten. Niet bij ‘meneer Gilbert’, zoals Marc bij de klanten over de tongen gaat.

Marc studeerde voor kok in de hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Hij is er heel bescheiden over, maar na wat aandringen vertelt hij waar hij het koken op hoog niveau onder de knie kreeg. “Gedurende 11 jaar was ik als kok werkzaam in enkele befaamde restaurants in binnen- en buitenland. Drie grote leermeesters leerden me het vak: Pierre Wijnants (Comme Chez Soi – Brussel), Michel Coppens (Restaurant Michel – Groot-Bijgaarden) en Gaston Lenôtre (Restaurant Pré Catalon – Parijs).” Die opgedane ervaringen vertalen zich nog steeds in Marc’s gerechten.

“Meneer Gilbert”    

“Samen met mijn echtgenote, nam ik in 1989 traiteur Gilbert over in de Meerminlaan aan het Rubensplein. De zaak draaide er goed, maar werd wat te weinig bezocht tijdens de winter. Vijf jaar later, in 1994, verhuisden we Traiteur Gilbert naar een prachtige nieuwe winkel op de Lippenslaan. Daar hebben wij onze klanten 18 jaar kunnen verwennen.”

 

Een nieuw begin, de poort naar het Zoute         

“Toen ons huurcontract in de Lippenslaan na 18 jaar niet verlengd werd, moesten we even slikken. We gingen op zoek naar een nieuw pand en in 2011 sprongen we zonder te kunnen zwemmen. We gingen de nieuwe uitdaging aan en kozen voor een nieuwe zaak aan het Burgemeester Frans Desmidtplein, dé poort tussen het Zoute en Knokke-centrum. We kozen voor een eigentijds en gedurfd concept, met succes! Ook deze keer verhuisde de zaaknaam mee. Alweer fundamentele beslissing, want zo vonden onze klanten en hun kinderen en kleinkinderen, klanten van over heel België, de weg terug naar onze zaak. We verwelkomden ook heel wat nieuwe klanten.”

Ondernemen, vakmanschap & een portie geluk

We vragen Marc wat hij zelf aan jonge ondernemers zou aanraden. “Start voorzichtig en maak enkele grote stappen en laat je adviseren. We zijn intussen 5 jaar klant bij Titeca. Ze zetten goed de lijnen voor ons uit en denken mee over de next steps, investeringen, … De adviseurs van Titeca leggen alles in de weegschaal en geven advies vanuit een helicopterview. Ondernemen is toch durven, het Titeca-team heeft een goede toekomstvisie en staat altijd klaar met advies. Ze kijken mee in de toekomst en spelen in op onze toekomstplannen.

Zelf koos ik met mijn echtgenote resoluut voor een consistente kwaliteit, een echt kwaliteitslabel.”  Het is Marc zijn leven en zijn overtuiging om die restaurantkwaliteit te blijven bieden. Hij bouwde zijn zaak systematisch op, ook met personeel.

Marc doet het nog steeds graag, het is zijn passie. Veel vrije tijd voor hem en zijn echtgenote was er nooit. Mevrouw Renaer nam met de zorg van hun 3 kinderen op hun schouders en ging af en toe eens een paar uurtjes genieten op het strand. Marc ging af en toe eens golven en fietsen, maar de laatste tijd te weinig.

Zit ondernemen ook in jouw bloed?

Deel je dromen met ons. Titeca gaat veel verder dan de begeleiding van je boekhouding. Ontdek het uitgebreide Titeca-dienstenaanbod en de andere boeiende ondernemersverhalen.