verhalen  |  

Klanten

Vanuxeem ontzorgt de horeca met een glimlach

Sector

Brouwerij & Groothandel

Locatie

Ploegsteert

Delen

Je kan het zo gek niet bedenken of Vanuxeem heeft het in huis. In de magazijnen vind je van elk bier het correcte glas, geschenkmandjes, verpakkingen, chips, koffiemelkjes, biervaten, … Vanuxeem biedt een totaalontzorging voor de horeca!

Vanuxeem is de grootste onafhankelijke verdeler van dranken in België en koopt de bieren rechtstreeks aan bij de verschillende brouwerijen in grote volumes. Zo kan Vanuxeem deze onafhankelijkheid blijven garanderen. Vanuxeem verdeelt ook frisdranken, sterke dranken en wijnen, rechtstreeks vanuit Frankrijk onder eigen label.

“Drankencentrales, café’s en restaurants kunnen bij ons rekenen op een correcte, snelle en no-nonsense service met een glimlach. Wij leveren tot in de kelder! Een bestelling geplaatst voor 12.00 u. wordt de volgende dag zonder fout geleverd.”

Afbeelding van test

test

"Aan de fiscale en wettelijke zijde zijn onze adviseurs van Titeca onze ogen en oren in de markt. Met onderbouwd en goed advies helpt Titeca ons nog verder”

Vanuxeem verovert (de wereld)

Als dé referentie voor de drankendistributie in de binnenlandse markt is Vanuxeem ook actief op de exportmarkt, waar onze Belgische bieren nog steeds in de smaak vallen. Vanuit Ploegsteert wordt een uniek assortiment van meer dan 1000 verschillende bieren verdeeld over heel de wereld, naar 50 verschillende landen. Dit familiebedrijf zal in de komende jaren het werk voortzetten en onze Belgische bieren lokaal en internationaal blijven promoten.

Een bijzonder bierverhaal      

Van oorsprong was Vanuxeem een brouwerij, opgestart in 1906. De zaak evolueerde naar een drankenverdeler. In 1987 namen de huidige zaakvoerders, Alexandre en Arnaud Mahieu, de zaak van hun overgrootvader in Ploegsteert over. Toen telde de onderneming drie werknemers, een drankenwinkeltje van 150 m², een magazijn van 300 m² en een omzet van ongeveer € 300.000.

Intussen werken er 120 medewerkers bij Brouwerij Vanuxeem op een totale oppervlakte van 43.000 m², winkel, kantoren, magazijnen alsook los- en laadruimten. In 2016 realiseerde Vanuxeem een omzet van € 86 miljoen.

De kantoren van Vanuxeem bevinden zich boven de dagelijks drukbezochte drankenwinkel in Ploegsteert. Het is hier vaak vechten om een parkeerplaats. Niet veel verder kan je ook binnenlopen voor de aankoop van dranken in een tweede, kleinere drankenwinkel in Waasten.

Vloeibaar erfgoed     

Met de overname van Alexandre en Arnaud startte ook het brouwersverhaal terug op in ’87. Nu brouwt Vanuxeem terug zijn eigen bier, Queue de Charrue, letterlijk Ploegsteert, in 5 verschillende soorten. Een bruin bier, een Tripel, een blond bier, een rood bier en een amberkleurig bier. Queue de Charrue mocht ook dit jaar al heel wat World Beer Awards in ontvangst nemen.

Alle handelsactiviteiten zitten gecentraliseerd in Ploegsteert. Het bier Queue de Charrue echter wordt gebrouwen bij verschillende brouwerijen in opdracht en volgens de geheime recepten van Vanuxeem.

Het Vanuxeem-verschil             

Vanuxeem heeft een gedreven team achter de kiezen zitten. 22 eigen vrachtwagens met eigen chauffeurs en ‘convoyeurs’ geflankeerd door de medewerkers die gezwind de bestellingen samenstellen en klaarzetten volgens de ordernota’s die ze van hun commerciële collega’s in ontvangst nemen. Vanuxeem gaat voor een persoonlijke aanpak, een nauw contact met de klanten en streeft steeds de beste en meest uitgebreide service in het drankenlandschap na.

De zaakvoerders Alexandre en Arnaud Mahieu geven een mooi voorbeeld van dienend leiderschap. Aan zijn bureau, gewoon middenin zijn commerciële team, ontfermt Alexandre zich over de commerciële zijde van Vanuxeem. Zijn broer, Arnaud, is verantwoordelijk voor de correcte logistieke afhandeling met zijn team. Je vindt hem vaak druk in de weer op de pick-uptruck met het samenstellen van bestellingen.

Het Vanuxeem ondernemersgeheim?

“Het kan altijd beter! Met onze ogen en oren in de markt investeren we continu in de onderneming. We veranderen, we groeien, we leveren. Aan de fiscale en wettelijke zijde zijn onze adviseurs van Titeca onze ogen en oren in de markt. Met onderbouwd en goed advies helpt Titeca ons nog verder”

De zaakvoerders en hun collega’s houden steeds de vinger aan de pols in de markt en staan open voor veranderingen en suggesties. “’t Is zo gegroeid, ’t is niet dat we de ambitie hadden de grootste te worden, maar we zijn steeds gedreven in de cijfers, we willen blijven groeien. We hebben meer dan 1000 klanten en ook al verliezen we één klant, dan is dat niet goed! Als je denkt dat je er bent, dan is het te laat. Er wordt hier ook constant geïnvesteerd, in vrachtwagens met euro 6 norm, zonnepanelen, … We investeren ook mee met ons cliënteel, nieuwe horecazaken kunnen bijvoorbeeld ook rekenen op onze steun via koeling die we hen leveren, … Vanuxeem heeft een goeie naam! En er wordt dagelijks hard aan gewerkt. Ons motto: Een goeiedag en ‘dank je’ kost niks.”

Zit ondernemen ook in jouw bloed?

Deel je dromen met ons. Titeca gaat veel verder dan de begeleiding van je boekhouding. Ontdek het uitgebreide Titeca-dienstenaanbod en de andere boeiende ondernemersverhalen.