Nieuws  |  

1.07.2022

De FAQ’s bij het verhuren van een vakantieverblijf vanaf 1 juli 2022

Heb je een vraag over dit artikel?
Contacteer ons hier!

Verhuur je je woning of appartement als vakantieverblijf in België, hou dan rekening met het feit dat je vanaf 1 juli 2022 mogelijks btw zal verschuldigd zijn en je aan de nodige btw-formaliteiten zal moeten voldoen.

In ons vorig artikel  lichtten we al uitgebreid de nieuwe regeling toe inzake verhuur van gemeubelde logies. Recent publiceerde de btw-administratie een circulaire om verhuurders meer duidelijkheid te brengen in wanneer nu al dan niet btw dient aangerekend te worden.

Wij vatten deze alvast voor jou samen in enkele “Frequently Asked Questions’.  

 

Wat als ik een niet-gemeubileerd appartement/vakantiewoning verhuur?

Verhuur je een niet-gemeubileerd appartement/vakantiewoning, dan blijft deze verhuur vrijgesteld van btw. En dit ongeacht de duur van de overeenkomst.

 

Wat als ik enkel verhuur zonder bijhorende diensten?

Verhuur je bijvoorbeeld een appartement aan de zee waarbij enkel aan het begin van het bezoek de sleutel wordt overhandigd door het verhuurkantoor, dan wijzigt er voor jou niets. Deze verhuur blijft vrijgesteld van btw want het louter overhandigen van een sleutel wordt niet beschouwd als een van de samenhangende diensten.

 

Moeten de samenhangende diensten tegen één globale prijs aangeboden worden aan de gasten?

Het is van geen belang of deze samenhangende diensten (fysiek onthaal, huishoudlinnen, dagelijks ontbijt) inbegrepen zijn in de huurprijs, dan wel dat ze afzonderlijk worden aangerekend. Een verhuur van minder dan drie maanden waarbij minstens één van de diensten wordt verstrekt – ongeacht als dit via het betalen van een supplement is of niet – zal dus beschouwd worden als een belaste dienstverlening.

 

Wat als mijn klant de keuze heeft om een samenhangende dienst al dan niet af te nemen?

Als jouw klant de keuze heeft om een samenhangende dienst al dan niet af te nemen (mits betaling van een opleg), zal er slechts btw verschuldigd zijn indien de klant uitdrukkelijk opteert voor een van deze diensten. Het loutere feit dat deze diensten aangeboden worden aan de klant zorgt dus niet automatisch voor een btw-heffing.

 

Wordt het schoonmaken van de kamers ook beschouwd als een ‘samenhangende dienst’?

Het schoonmaken van de kamers wordt niet beschouwd als een van de samenhangende diensten. Fysiek onthaal, ter beschikking stellen van huishoudlinnen en dagelijks ontbijt zijn dat wel.

 

En wat met de kosten voor water, verwarming en elektriciteit?

Het vast bedrag dat wordt gevraagd voor het verbruik van water, elektriciteit en verwarming volgt steeds de btw-kwalificatie van de gemeubelde logies. Is de verhuur een belaste dienstverlening omdat alle voorwaarden zijn voldaan, dan wordt ook deze vaste kost aan btw onderworpen.

 

Wanneer is er sprake van fysiek onthaal?

Er is pas sprake van een fysiek onthaal van gasten wanneer de ontvangst en de bijstand wordt verzekerd gedurende minstens een groot gedeelte van de dag. Hierbij is het niet vereist om over een onthaalruimte (bv. receptie of kantoor) te beschikken. Enkel de fysieke aanwezigheid van een persoon gedurende de dag is aldus van belang.

Als je dus louter de sleutel aan de nieuwe gasten komt overhandigen en voor het overige enkel telefonisch bereikbaar bent, is niet voldaan aan de voorwaarde van fysiek onthaal en zal je dus geen btw moeten aanrekenen.

 

Wat verstaat men onder het ter beschikking stellen van huishoudlinnen?

Het gaat hierbij enkel om het ter beschikking stellen van bed- of badlinnen. Er moet dus geen rekening gehouden worden met keukenlinnen.

Hierbij is het niet noodzakelijk dat bijvoorbeeld de bedden worden opgemaakt; het louter ter beschikking stellen/aanbieden van het bedlinnen is voldoende om te kwalificeren als een samenhangende dienst.

 

Wat als ik enkel in het weekend een ontbijt voorzie of ontbijtvouchers aanbied?

Om als een belaste verhuur te worden beschouwd, dient voorzien te worden in een dagelijks ontbijt. Verhuur je je appartement/vakantiewoning voor bv. een week waarbij je enkel in het weekend ontbijt voorziet voor de gasten, is er dus geen sprake van een samenhangende dienst.

Indien je echter aan de gasten ontbijtvouchers verkoopt voor het nuttigen van een ontbijt in een nabijgelegen brasserie, is er wel sprake van een samenhangende dienst. Het ontbijt wordt dan wel verschaft door een derde (nabijgelegen brasserie), maar het is wel nog steeds in naam en voor rekening (en onder verantwoordelijkheid) van jou als verhuurder.

 

Twijfels of je als verhuurder binnenkort als btw-plichtig zal beschouwd worden of wens je meer informatie inzake het recht op aftrek van btw?

Aarzel zeker niet ons hier te contacteren bij vragen.

Wens je een gesprek over de juiste aanpak voor jouw onderneming?  Maak dan hier een afspraak met onze pro experts! 

 

vakantieverhuur