verhalen  |  

Onze PRO's

Ondernemingsrecht op maat van de ondernemer

Sector

Locatie

Delen

De wandelgangen van Titeca zijn al lang niet meer exclusief voorbehouden voor accountants en fiscalisten. Titeca heeft sinds jaren een ‘Team Legal’ in huis.

Dit team is de afgelopen 6 jaar verdubbeld, en dankzij die groei, konden we onze juristen zich laten specialiseren in hun eigen specifieke materie: ondernemingsrecht, vermogensrecht, sociaal recht, …

“Het is een absolute troef om voor elke expertise onze eigen expert in huis te hebben, al blijven we er wel nog steeds naar streven om elk van onze juristen zo globaal mogelijk op te leiden. De all-round basiskennis van elke van onze juristen is zowel een troef voor de klant, als voor het team.”

(Door)groei-verhaal

In 2019 namen Barbara Blomme en Evelien Meersseman, de huidige teamleaders van Team Legal, de fakkel over van partner Jurka Vanthournout: een stap die nodig was in het kader van de algemene groei van Titeca. Ook een goed voorbeeld van de interne doorgroei van elke medewerker, dat is waar Titeca voor staat.

Evelien werkt inmiddels ruim 7 jaar bij Titeca, na een bijna even lange carrière als advocate.  Barbara vervoegde Titeca 3,5 jaar geleden met een 10-tal jaar ervaring als juridisch adviseur achter de kiezen.  Een blij weerzien voor hen beiden want na hun gezamenlijke studies aan de KULAK en de KULeuven verloren ze elkaar even uit het oog. Barbara en Evelien zijn beiden gespecialiseerd in het ondernemingsrecht.

Afbeelding van test

test

“Het is een absolute troef om voor elke expertise onze eigen expert in huis te hebben, al blijven we er wel nog steeds naar streven om elk van onze juristen zo globaal mogelijk op te leiden.”

Contracten in de taal van de ondernemer

“Onder ondernemingsrecht begrijpen wij alle transacties waarmee een onderneming, hetzij een vennootschap, hetzij een eenmanszaak, geconfronteerd wordt bij haar exploitatie: van oprichting tot vereffening, van dienstverlening tot overname, van huur tot aankoop.

Het contractenwerk is voor veel ondernemers een ver-van-mijn-bed-show, en om die reden vaak ook geen prioriteit. Nochtans loont een correct en goed contract als het opgemaakt wordt op het moment dat de neuzen van alle betrokken partijen in dezelfde richting staan. Wij worden maar al te vaak pas gecontacteerd als er problemen of discussies ontstaan. Dan is het eigenlijk te laat om nog goede afspraken te maken.

Juridisch taalgebruik schrikt nog al te vaak af: te stijf, te serieus, te dreigend… Net daarom streven we ernaar om contracten zoveel als mogelijk in de taal van de ondernemer op te maken, in lijn met de noden van de ondernemer, maar wel met de nodige juridische correctheid en volledigheid. Ook hier trekken we ten volle de kaart van de no-nonsenseaanpak, waar Titeca om gekend staat.”

À la carte-statuten, internationaal ongeziene vrijheid

Sinds 1 januari 2020 is het nieuwe wetboek van vennootschappen van toepassing op alle vennootschappen, en zijn alle vennootschappen verplicht om tegen eind 2024 hun statuten aan dit nieuw vennootschapsrecht te conformeren. Voor sommigen is dit een loutere administratieve formaliteit, maar anderen grijpen de kans om hun statuten te optimaliseren en te personaliseren.

Bespreek samen met je klantverantwoordelijke welke aanpak voor jouw onderneming het meest aangewezen is.

 “De accountants binnen Titeca kunnen voor juridische vragen van hun klanten te allen tijde beroep doen op het team van de juristen. Maar door interne opleidingen en workshops van het team legal, beschikken ze zelf ook over de nodige basiskennis van het (nieuwe) vennootschapsrecht. Zo zijn zij ook op juridisch vlak het eerste aanspreekpunt.

Wanneer de ondernemer ‘gepersonaliseerde’ statuten wil uitwerken wordt het dossier doorgegeven aan het team van de juristen. Dit is voornamelijk het geval voor samenwerkingen tussen ondernemers, scenario’s waarbij vlotte toe- en uittredingen beoogd worden, zoektocht naar potentiële investeerders (al dan niet met zeggenschap), of voorbereiding van de vennootschap op de overgang naar de volgende generatie…

Voor de klant is dit een absolute opportuniteit, en voor ons, als juristen, een echte uitdaging om wat de klant wenst, juridisch uitgeschreven te krijgen in statuten en/of aandeelhoudersovereenkomsten. Aandeelhoudersovereenkomsten worden immers nog heel vaak gecombineerd met statutair maatwerk omwille van het discretie-gehalte.” 

niks invullen hier

“Onze accountants kunnen voor juridische vragen van klanten te allen tijde beroep doen op het team van de juristen. Maar, door interne opleidingen van 'Team Legal', beschikken ze zelf ook over de nodige basiskennis van het (nieuwe) vennootschapsrecht."

Een contract of een onderneming op maat!

Een goed gesprek, en een persoonlijke aanpak van elk dossier van de klant is waar Titeca voor gaat.

“Titeca gaat graag met alle betrokken partijen aan tafel zitten om de noden of de wensen van de ondernemer te kennen. We vertalen deze in to the point adviezen én contracten, in begrijpelijke taal, maar met juridische volledigheid die, waar nodig, ook het vennootschapsrechtelijke overschrijdt.”

Titeca leeft zij aan zij met ondernemers.  We hebben naast onze accountancy afdeling alle expertises in huis. Aan welke expertise heb jij nood momenteel? Laat het ons weten, we helpen je graag verder!

Zit ondernemen ook in jouw bloed?

Deel je dromen met ons. Titeca gaat veel verder dan de begeleiding van je boekhouding. Ontdek het uitgebreide Titeca-dienstenaanbod en de andere boeiende ondernemersverhalen.