Als ondernemer kom je in een steeds digitalere wereld terecht. Je bewaart documenten en klantengegevens op jouw pc, server of cloud. Facturen uitsturen of ontvangen doe je gewoon via e-mail of al volledig elektronisch. En je cijfers kan je 24/7 online opvolgen. Easy én duurzaam, want op die manier help je ook de papierberg wegwerken. Maar wist je dat duurzaamheid ook gaat over de beveiliging van je gegevens?
Op welke manier kunnen we onze digitale werkplek beschermen, zodat ze voor altijd kan blijven bestaan? Hoe kunnen we onze continuïteit als organisatie behouden? Op welke manier houden we de deur dicht voor kwaadwilligen van buitenaf? Dat zijn vragen waar Gunther Kint, IT-medewerker bij Titeca pro accountants & experts, zich dagelijks over buigt. “Het is een illusie dat enkel de grootste bedrijven een target zijn voor hackers. Cybersecurity is een zaak voor iedereen.”
Waarom is cybersecurity zo’n belangrijk onderdeel van de continuïteit van een onderneming?
Steeds meer organisaties werken voornamelijk met digitale data. Stel dat een hackersorganisatie virtueel toegang krijgt tot een digitale omgeving, dan sluit die de programma’s af, vergrendelt de systemen en steelt de data. In dat geval kan je als organisatie jouw diensten (tijdelijk) niet meer leveren. Maar nog erger: de gestolen data van jezelf en je klanten kunnen belanden op het dark web, een afgesloten deel van het internet dat moeilijk te controleren is door autoriteiten. Gelukkig zijn er talloze manieren om je digitale data veilig te stellen. En het mooie is: iedereen kan eraan bijdragen. Bij Titeca neemt élke medewerker mee de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de spreekwoordelijke deur dicht blijft.
Hoe gebeurt dat precies?
Enerzijds werken wij met een steeds intelligenter wordend antivirussysteem en een uitgekiend meerlagensysteem voor onze e-mail-, web- en netwerkbeveiliging. Zie het als een fort met een ophaalbrug, een sloot, een muur en een prikkeldraad. Wanneer iemands wachtwoord toch zou lekken, zijn er nog vele andere technische lagen die ervoor zorgen dat we veilig blijven.
Anderzijds leiden wij al onze collega’s op en blijven wij ook binnen dit thema #samengroeien. We voorzien verschillende trainingen via een continu lopende academy en we doen ook aan phishingsimulaties om mensen waakzaam te houden.
Via een automatische tool krijgen onze medewerkers valse phishingmails toegestuurd. Die zijn zeer realistisch, net zoals ze in de werkelijkheid ook voorkomen om inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens te achterhalen. Wanneer collega’s de e-mail rapporteren, krijgen ze ofwel de melding dat ze de e-mail juist gedetecteerd hebben ofwel het bericht dat de gerapporteerde e-mail niet afkomstig is van onze campagne. Want dat gebeurt soms ook. Onze systemen, die bestaan uit meerdere lagen, houden heel veel tegen. Maar soms glippen er mails door de mazen van het net. Dan vormen onze collega’s een menselijke firewall.
Wie vormt er allemaal een target voor hackers?
Elk bedrijf is sowieso een target. We zijn er ons van bewust dat cybersecurity voor veel mensen een bijzaak is, maar het is een illusie dat enkel grote bedrijven specifiek geviseerd worden. Hackers kopen lijsten met e-mailadressen op het dark web en versturen duizenden e-mails tegelijk. Ongeacht de grootte van je bedrijf kan jouw e-mailadres dus in zo’n lijst zitten. Zie het als vissers op de zee die hun net zo wijd mogelijk uitgooien. Dat net vangt alles wat het onderweg tegenkomt, zowel grote als kleine visjes.
Als je data voor jou belangrijk zijn, dan zijn die zeker ook voor iemand anders belangrijk. Het is dus voor iedereen een must om met cybersecurity bezig te zijn. Als je zelf de mensen of kennis niet in huis hebt, laat je je het best bijstaan door een goede IT-partner die de tijd neemt om je te begeleiden in digitale veiligheid.
Is dat duur, zo’n partner inschakelen?
Het is een kost die je het best budgetteert. Je kan de vraag natuurlijk ook omgekeerd stellen: hoeveel kost het voor jouw onderneming om stil te liggen? Of hoeveel kost het voor je klanten om hun data op het dark web te zien verschijnen? Die kost loopt vaak veel hoger op dan de securityoplossingen op maat van jouw omgeving. Niet elke IT-omgeving ziet er hetzelfde uit. Sommige organisaties hebben een server, anderen werken volledig in de cloud. Op het einde van de rit is het belangrijk dat alles beveiligd is. De prijs hangt natuurlijk af van het totaalplaatje dat je wil beschermen. Ik denk niet dat er iets is als een te dure oplossing, enkel een juiste oplossing.
Hoe kader je cybersecurity binnen welzijn?
Dankzij cybersecurity kunnen wij veiligheid en gemoedsrust brengen. Niet enkel voor onze klanten, maar ook voor onze medewerkers. Die passie om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt, drijft ons. De reële bedreiging zal er altijd zijn, maar dat mag geen stress of zorgen veroorzaken bij onze collega’s. Wij willen dat zij op hun beide oren kunnen slapen. Dus als IT-ers zorgen wij ervoor dat onze collega’s hun job zo efficiënt en aangenaam mogelijk kunnen doen, dankzij software die gebruiksvriendelijk is op de voorgrond en veilig op de achtergrond. Op gelijk welk tijdstip en overal: thuis, bij een klant of zelfs in de lounge van de luchthaven.
Dat is iets wat zeker de nodige uitdaging met zich meebrengt, maar waar Titeca heel sterk in staat. Ik durf zeggen dat de lat zeer hoog ligt voor ons duurzaam IT-beleid. Die essentiële schakel mogen zijn tussen technologie en mensen, dat maakt onze job ongelooflijk boeiend. Door onze collega’s op deze manier te ontzorgen, kunnen we bij IT écht #impactmaken.
Wat is de grootste uitdaging binnen cybersecurity?
Voor blijven op de toekomst. Cybersecurity is een continu proces waar wij proactief, productief en professioneel mee bezig zijn. Het is niet iets wat je installeert en er dan nooit meer naar omkijkt. Hackersorganisaties zijn gespecialiseerde bedrijven. Hun werkwijze evolueert constant, dus het spreekt voor zich dat je zelf ook steeds blijft kijken naar wat er nog beter kan. Wat komt er the day after tomorrow? En wat moeten we dan doen om de organisatie blijvend te ondersteunen, zodat onze collega’s ongestoord kunnen #dromenrealiseren voor onze klanten?
Want daar draait het uiteindelijk om: ervoor zorgen dat de business van Titeca dankzij veilige, technische werkinstrumenten gewaarborgd blijft. Privacy, ook op digitaal vlak, is een mensenrecht. Die privacy beschermen wij op elk mogelijke manier, dankzij onze geavanceerde cybersecurity. Ook op dat vlak zijn wij de belangrijkste vertrouwenspersoon van onze klanten. AI zal daar in de toekomst een steeds grotere rol in gaan spelen. We zijn uiteraard nu al aan het bekijken hoe we voordeel kunnen halen uit die nieuwe tools. Zo blijft de deur altijd veilig gesloten!
Cybersecuritytips voor jouw onderneming
1 – User awareness training
Neem je medewerkers mee in het verhaal van cybersecurity en organiseer regelmatige trainingen. Tip: doe zoals Titeca en schrijf een collectieve bonus uit. Volgen de collega’s alle sessies? Dan hangt daar een mooi voordeel aan vast.
2 – Tweestapsverificatie
Misschien wel één van de belangrijkste onderdelen van jouw online veiligheid. Meerdere veiligheidslagen inbouwen is geen optie, wel een must.
3 – Antivirus
Bescherm je pc’s, servers én mailboxen met een geavanceerd, intelligent antivirusprogramma. Vergeet zeker ook jouw cloudbeveiliging niet. Weet dat élk toestel een virus kan bevatten, ook jouw iPhone of Android-smartphone.
4 – Back-ups
Zorg ervoor dat je data en systemen veiliggesteld zijn in meerdere back-ups. Systeemfalen is nooit 100% uitgesloten, maar dankzij back-ups bescherm je de continuïteit van je onderneming en zorg je ervoor dat een vlotte herstart zonder dataverlies mogelijk is.
5 – Verzekering
Sluit een goede verzekering af die in geval van cybercriminaliteit de geleden schade aan jouw onderneming dekt. Nog niet verzekerd? Neem contact op met jouw verzekeringsagent.
Ben je net zoals wij helemaal pro duurzaamheid? Check dan onze duurzaamheidspagina of schrijf je nu in voor onze Titeca Pro Academy.
Aarzel zeker niet ons hier te contacteren bij vragen.
Wil je graag dit onderwerp proactief aanpakken zodat ook jij kan impact maken om een duurzamere wereld te creëren? Maak dan hier een afspraak met onze pro experts!