Nieuws  |  

28.03.2024

Het sociale luik van duurzaamheidsrapportering: Wat moet jij weten en hoe pakt Titeca dit zelf aan?

Heb je een vraag over dit artikel?
Contacteer ons hier!

Benieuwd hoe je duurzaamheid kan verankeren in jouw bedrijfsstrategie? Laat je inspireren op de Titeca Pro Academy!

 

ESG – S in de kijker

De Europese wetgeving rond duurzaamheidsrapportering (CSRD) heeft als doel informatie te delen over de ESG-prestaties van een onderneming. ESG omvat de 3 pijlers “Environmental”, “Social” en “Governance”. Onder ESG kunnen ondernemingen hun inspanningen op het vlak van milieu, mensen en goed bestuur toelichten.

In dit artikel gaan we dieper in op de social (S) pijler, die bestaat uit 4 hoofdthema’s:

  • Eigen werknemers
  • De waardeketen
  • Klanten
  • Gemeenschappen

Bij velen wordt er nog niet onmiddellijk een link gelegd tussen duurzaamheid en het duurzaam omgaan met mensen. Toch wint deze pijler van ESG steeds meer aan belang. Veel sectoren hebben vandaag te maken met een krappe arbeidsmarkt waarbij steeds meer aandacht geschonken wordt aan het sociale aspect. Denk maar aan het welzijn van je medewerkers, het verhogen van hun persoonlijke betrokkenheid, het creëren van een veilige werkomgeving… Beperk jouw duurzame inspanningen dus niet enkel tot het klimaat.

 

Rapporteren over jouw impact op mensen

CSRD verplicht rapporterende bedrijven om hun duurzaamheidsbeleid door te trekken buiten hun bedrijf zelf. Zo moet er niet enkel gerapporteerd worden over de impact van de bedrijfsactiviteiten op jouw eigen werknemers, maar moet er zelfs gerapporteerd worden over de mogelijke impact die jouw bedrijf veroorzaakt op de gemeenschap. Jouw duurzaamheidsrapport vertelt over de impact op 4 groepen:

1 – De impact op eigen werknemers moet het uitvoerigst besproken worden. Je geeft onder andere aan hoe je inzet op de veiligheid van jouw werknemers, hoe jij zorgt voor de goede gezondheid van jouw werknemers en hoe je zorgt voor hun opleiding.

2 – De impact op werknemers van bedrijven in de waardeketen is een tweede groep waarover je dient te rapporteren. Bieden jouw leveranciers veilige werkomstandigheden aan hun werknemers?

3 – Jouw klanten kunnen eveneens impact ondervinden door jouw bedrijf. Als je bijvoorbeeld producten maakt die mogelijk nefaste gevolgen hebben voor de gezondheid van jouw klant, moet je rapporteren hoe je hierover waakt.

4 – Zelfs de impact op de gemeenschap moet je in kaart brengen. Als jouw fabriek de lucht of grond vervuilt voor omwonenden, zullen zij hier een negatieve impact van ondervinden. In jouw duurzaamheidsrapport moet je vermelden welke mogelijke risico’s jouw bedrijfsvoering veroorzaakt.

 

Hieronder geven we je graag een schema mee met enkele voorbeelden bij de verschillende types mensen waarop jij je impact moet rapporteren. De aangehaalde voorbeelden zijn niet limitatief.

esg

 

Hoe zet Titeca Pro Accountants & Experts duurzaam in op mensen?

De social pijler binnen ESG omvat een breed scala aan maatschappelijke verantwoordelijkheden. Volgend interview illustreert hoe een van de sociale duurzaamheidsaspecten ‘medewerkerswelzijn’ concreet vorm krijgt binnen de organisatie.

“We geloven sterk in het potentieel van onze mensen. Ze zijn ons meest waardevolle werkkapitaal, en door te investeren in hun welzijn, tonen we hoeveel we ze waarderen,” legt general manager Lizbeth Nowé uit.

Ontdek hoe Titeca deze uitdaging aangaat en wat dit betekent voor de toekomst van duurzaam ondernemen.

 

Ben je net zoals wij helemaal pro duurzaamheid? Check dan onze duurzaamheidspagina of schrijf je nu in voor onze Titeca Pro Academy.

Aarzel zeker niet ons hier te contacteren bij vragen.

Wil je graag dit onderwerp proactief aanpakken zodat ook jij kan impact maken om een duurzamere wereld te creëren? Maak dan hier een afspraak met onze pro experts!