verhalen  |  

Klanten

Madie’s Boerenbrood, ambitie voor traditie

Sector

Locatie

Nieuwpoort

Delen

Van generatie op generatie

Volgens oude en goed bewaarde familierecepten geeft de familie Dierinck de liefde voor het ambachtelijk boerenbrood van generatie op generatie door.

Christophe Dierinck (52) groeide op tussen de warmte van de ovens en de geur van versgebakken brood. Van jongs af aan hielp hij mee in de bakkerszaak van zijn ouders, eerst in Melsele, later in Nieuwpoort. Sinds 1993 staat hij zelf aan het roer van Madie’s Boerenbrood. Inmiddels zijn ook zoon Alexander (25) en dochter Amandine (21) gezwicht voor de charmes van het bakkersbestaan.

Ambachtelijk volgens aloud recept

Bij de start in de jaren 1960 leverde Madie’s Boerenbrood enkel aan winkels en hotels. Sinds 1986 heeft deze bakkersfamilie een winkel in Nieuwpoort-Bad. In 2018 openden ze een tweede zaak in Nieuwpoort-Stad. Madie’s is de afkorting voor Marcel Dierinck. Een halve eeuw nadat Marcel zijn eerste brood in de oven schoof, worden de broden van Madie’s Boerenbrood nog steeds op dezelfde manier gemaakt. Ambachtelijk en volgens aloude familierecepten.

“Onze broden worden op ambachtelijke manier gemaakt met veel handwerk en dat proef je. Ik werk zelf nog mee in de bakkerij en kijk erop toe dat de broodkwaliteit constant blijft. Zo zorg ik ervoor dat alle medewerkers de traditionele werkwijze van mijn ouders aanhouden. Velen weten het niet, maar niet enkel de ingrediënten zijn belangrijk, elke handeling beïnvloedt de smaak en het uiterlijk van een brood. Ook de bloem bepaalt mee de smaak. Bloem is een natuurproduct en is altijd een beetje anders. Als ambachtelijke bakker moet je dat aanvoelen en bijsturen waar nodig.” 

Broodfile op zondag

Ambachtelijke, warme bakkers vormen stilaan een uitstervend ras. Vooral in de zomer lokken de verse broden en pistolets dan ook lange rijen kooplustigen.

“De klanten staan vaak tot buiten aan te schuiven. Madie’s staat heel bekend om haar pistolets. Om zes uur ’s ochtends komen de eerste pistolets uit de oven, en de rest van de ochtend hebben we om het uur een nieuwe lading klaar. Het boerenbrood is onze klassieker, waar we onze naam en faam aan danken. Het wordt op steen gebakken, wat zorgt voor een verrijking van de smaak. In ons assortiment vind je een stuk of twintig verschillende broden en natuurlijk ook patisserie. We maken zo’n 3.000 broden per dag. We willen de productie niet verder opdrijven, zo kunnen we letterlijk alles in eigen handen houden en zorgvuldig over de kwaliteit en smaak blijven waken.”

Ook de derde generatie heeft de smaak te pakken

Vier jaar geleden stapte zoon Alexander mee in de zaak. Hij ontfermt zich over de logistiek en administratie van Madie’s Boerenbrood en runt samen met zijn zus de winkel in Nieuwpoort-Stad. “Mijn zus en ik zijn er echt mee opgegroeid. Hoe ouder ik word, hoe meer belang ik hecht aan familie. Madie’s is een echte familiezaak en dat werkt goed, we kennen allemaal goed onze plaats in het geheel. Wanneer mijn vader ermee stopt, nemen wij het over. Zo wordt de traditie doorgegeven.”

Het is niet zo evident als het lijkt, weet vader Christophe. “Het bakkersbestaan is een niet te onderschatten beroep. Er wordt gebakken vanaf tien uur ‘s avonds. Zelf begin ik meestal rond drie of vier uur ’s nachts. Mijn zoon en ik werken meestal tot twee of drie uur in de namiddag. Zeker in het weekend helpen Alexander en ik ook bij de verkoop in de winkels. Onze klanten waarderen dat. We draaien lange werkdagen. Als je dat niet met volle goesting doet, hou je het niet vol.”

Madie’s en Titeca, reeds 20 jaar zij aan zij

Christophe doet al twintig jaar een beroep op Titeca. “Een vriend van me was al klant en heeft me Titeca aanbevolen. Els Decru, een van de partners bij Titeca, is al sinds 1998 mijn dossierbeheerder. Ze doet veel meer voor ons dan enkel de boekhouding regelen. De vennootschapsaanvraag, de aankoop van onze nieuwe winkel, besprekingen met de bank, Alexander die mee in de zaak stapte. Door de jaren heen hebben Els en haar collega’s heel wat voor ons geregeld. Voor ik een zakelijke beslissing neem, vraag ik ook steevast om haar mening.”  

Afbeelding van test

test

“Ik bespreek elke zakelijke beslissing eerst met Els van Titeca.”

Zit ondernemen ook in jouw bloed?

Deel je dromen met ons. Titeca gaat veel verder dan de begeleiding van je boekhouding. Ontdek het uitgebreide Titeca-dienstenaanbod en de andere boeiende ondernemersverhalen.